Italijanska nogometna federacija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Italijanska nogometna federacija
FIGC logo.svg.png
Godina osnivanja 1898
Država Italija Italija
Konfederacije F I F A (od 1905.)
U E F A (od 1954.)
Sjedište Italija Rim
Predsjednik Italija Giancarlo Abete
Web stranica www.figc.it

Italijanski nogometni savez (italijanski:Federazione Italiana Giuoco Calcio; F.I.G.C.) je vrhovno nogometno tijelo u Italiji. U njegovoj nadliježnosti su italijanske profesionalne nogometne lige, Kup Italije, italijanski nacionalni tim i italijanski nacionalni ženski tim. Sjedište organizacije je u glavnom gradu Rimu a tehnički odjel se nalazi u Firenci. Od 1905. godine F.I.G.C. je primljena u FIFA-u a 1954. godine u UEFA-u.

Federacija je osnovana 1898. godine u vrijeme velike ekspanzije nogometa kao igre u Italiji, koja je došla iz Engleske. Prvobitni naziv je bio: Federacija Italijanskog Fudbala (italijanski: Federazione Italiana Football (FIF)) jer su tada sva pravila i termini bili preuzeti od Engleske nogometne asocijacije (FA).

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]