Ivan II Komnen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ivan II Komnen
Car Bizantijskog carstva
Vladavina15. august 1118. - 8. april 1143.
PrethodnikAleksije I Komnen
NasljednikManuel I Komnen
SupružnikIrena Piroska
DjecaAleksije Komnen
Marija Komnen
Andronik Komnen
Ana Komnen
Isak Komnen
Teodora Komnen
Eudokija Komnen
Manuel I Komnen
DinastijaKomnen
OtacAleksije I Komnen
MajkaIrena Doukain
Rođenje13. septembar 1087.
Konstantinopolj
Smrt8. april 1143. (u 55. godini)
Kilikija

Ivan II Komnen (grčki: Ίωάννης Βʹ Κομνηνός, trans. Iōannēs II Komnēnos; 13. septembar 1087 – 8. april 1143) bio je bizantijski car od 1118. do 1143. Po riječima historičara Nikite Honijata, Ivan II je bio najveći vladar iz dinastije Komnen. Bio je najstariji sin Aleksija I Komnena i Irene Doukain. Kao pobožan i posvećen vladar odlučio je da obnovi carstvo nakon štete koje je njegovo carstvo pretrpilo nakon bitke kod Manzikerta, pola stoljeća ranije.

Tokom svoje dvadesetpetogodišnje vladavine, Ivan je prvo sklopio savez sa Svetim rimskim carstvom kako bi porazio Pečeneze, ugare i srbe na Balkanu, a zatim je poveo rat protiv turaka u Maloj Aziji. Njegove kampanje su suštinski promijenile odnos snaga na istoku, primoravajući turke na povlačenje čime je vratio Bizantiji mnoge gradove i tvrđave uspostavljajući granicu od rijeke Menderes na zapadu do Kilikije i Tarsusa na istoku. U nastojanju da pokaže bizantijsku moć kao lidera hrišćanskog svijeta, Ivan je umarširao u muslimansku Siriju zajedno sa krstaškim državama. Ipak, uprkos njegovim velikim snagama bio je razočaran križarskim saveznicima koji su nevoljno pristali da se bore zajedno sa njim.


Prethodnik:
Aleksije I Komnen
Bizantijski carevi

11181143

Nasljednik:
Manuel I Komnen

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Kinnamos, John (John Cinnamus), Deeds of John and Manuel Comnenus, trans. Charles M. Brand. Columbia University Press, 1976.
  • William of Tyre, Historia Rerum In Partibus Transmarinis Gestarum (A History of Deeds Done Beyond the Sea), prijevod E. A. Babock i A. C. Krey (Columbia University Press, 1943). Pogledajte originalni tekst u Latin library.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]