Ivaniš Vlatković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ivaniš Vlatković (-1482/1483) vlastelin sa područja Huma.

Vojvoda Ivaniš Vlatković sin je Vlatka Jurjevića i starinom pripada čuvenoj lozi porodice Bogavčići-Radivojevići-Jurjevići-Vlatkovići. Njegova braća su kneževi Marko, Žarko, Radivoj, Bartol, Tadija i Andrija Vlatković. Njegova supruga je Katarina (-1494). Imali su kćerku ali njeno ime nije poznato. Posjedi Vlatkovića su u slivu donje Neretve.

Vojvoda Ivaniš Vlatković i njegova braća bili su u taboru Vladislava protiv njegovog oca hercega Stjepana Vukčića Kosače 50-ih 15. vijeka. Vlatkovići su primali provižun (provižiun) tribut od Dubrovčana.

Vlatkovići[1] su bili knezovi u Zahumlju i vršili su razne službe na dvoru bosanskih kraljeva. Prije pada Bosne pod tursku vlast, zadnji bosanski kralj Stjepan Tomašević poslao je svoju ženu u Split. U njenoj pratnji nalazilo se nekoliko velikaša, a među njima i knez Ivaniš Vlatković. Radoje i Vukan Vlatković su unuci zahumskog kneza, koji je nakon dolaska u Hrvatsku nastavio rat s Turcima, zaustavivši se najprije u Klisu, a nakon pada Klisa odlazi u Senj. I potomci Ivaniša Vlatkovića su stekli brojne zasluge u ratovanju s Turcima, te će ta činjenica dovesti i do potvrde plemstva[2] i grba Radoja i Vukana Vlatkovića.

Poznata su u svemu tri Ivaniševa pečata[3]: jedan veći i dva manja. Sva tri pečata su grbovna, sa legendom na latinskom jeziku.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Državni arhiv Varaždin". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 11. 4. 2013.
  2. ^ Državni arhiv Varaždin
  3. ^ Pavao Anđelić - Srednjovjekovni pečati iz Bosne i Hercegovine str.65-69