Nogometna reprezentacija Izraela

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nogometna reprezentacija Izraela (hebrejski: נבחרת ישראל בכדורגל) je nogometni tim koji predstavlja Izrael na međunarodnim takmičenjima.

Nogometni savez Izraela je osnovan pod imenom Nogometni savez Palestine 1928. godine, 20 godina prije osnivanja države Izraela, i na kraju Britanskog mandata u Palestini. FSP je prihvaćen kao član FIFA 1929. Izrael je učestvovao u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo na tri različita kontinenta (Azija, Europa i Okeanija), prije nego što se smjestio u Europu kao član UEFA 1994. godine (iako se cijela teritorij Izraela nalazi u Aziji). Izraelski nacionalni nogometni tim se samo jednom kvalificirao na završni turnir Svjetskog prvenstva i to 1970. godine.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: