ABA liga

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Jadranska liga)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

ABA liga je košarkaška liga koja se igra na području srednje i jugoistočne Evrope. Jedna je od najkvalitetnijih liga na području Evrope. Za sezonu 2006/2007 ime "Goodyear Liga" više se ne koristi, jer je novi generalni sponzor postala Nova ljubljanska banka. Liga je preimenovana u NLB ligu, i to je ime nosila do sezone 2011/2012, kada je preimenovana u ABA ligu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Raspadom SFRJ u 1991. godini također se raspada i košarkaska liga koja se igrala na području te države. Košarkaske lige u sada samostalnim državama Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji nikad nisu dosegle kvalitet koji je postojao u ligi bivše SFRJ.

U 2001. predstavnici KK Bosne, KK Budućnosti, KK Cibone i KK Olimpije osnivaju Jadransku ligu u koju se uključuju i drugi predstavnici iz BiH, Hrvatske i Slovenije, a od naredne sezone i timovi iz Srbije.

Sistem takmičenja[uredi | uredi izvor]

Kao i većina drugih košarkaških liga i Jadranska liga se igra u dva dijela. Prvi dio takmičenja se odvija tako što sve ekipe igraju po dvije utakmice sa svim ostalim ekipama. Jednu na domaćem i jednu na gostujućem terenu. U drugom dijelu takmičenja najuspješnijih osam ekipa iz prvog dijela takmičenja ide na finalni dio turnira. Do sezone 2004/2005 finalni dio turnira je brojao četiri ekipe i bio je poznat pod imenom Final Four. Od sezone 2005/2006 na finalni dio turnira se plasira osam ekipa. U finalnom djelu turnira se igra po kup sistemu. Za daljnji prolaz je dovoljna samo jedna pobjeda.

Države učesnice[uredi | uredi izvor]

Liga je osnovana od strane najbolji košarkaških klubova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore. Kao takva se sastoji uglavnom od klubova sa prostora bivše SFRJ. Do sezone 2004/2005 košarkaški klubovi iz pet država su nastupali u Jadranskoj ligi. Te zemlje su:

Timovi[uredi | uredi izvor]

U sezoni 2011/12. nastupaju slijedeći timovi:

Prošli pobjednici[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: