James Cook

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
James Cook

James Cook (Džejms Kuk) (27. oktobar 1728 - 14. februar 1779) je bio britanski istraživač i moreplovac. U svojim najznačajnijim istraživačkim putovanjima uključuju se tri glavna putovanja preko Pacifika pri kojem su otkrivene i utvrđene obale Pacifičkog okeana. Cook je između ostalog stvarao i mape svijeta.

Smatra se da je Cook svojim istraživanjima doprinio britanskom Imperiju više nego svi ratovi koje je Kraljevstvo vodilo u historiji.

Poznato je i to da je Cook bio jedan od prvih kapetana koji se služio iskustvima svojih prethodnika da bi preduprijedio bolesti kao skorbut, i da bi podigao nivo zdravlja posade. Pri tome je tjerao ili navodio lukavstvom posadu da jedu kiseli kupus kako bi iz njega dobili što više c vitamina i tako se borili protiv te podmukle bolesti koja je inače nosila živote posada istraživačkih brodova. Također je održavao strogu higijenu na svojim brodovima.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: