James Watson

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
James Dewey Watson
Američki naučnik
Rođenje (1928-04-06) 6. april 1928 (95 godina)
NacionalnostAmeričko  Sjedinjene Američke Države
Druga imenaJames Watson
ZanimanjeGenetičar
Poznat(a) poNobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu (1962)
Značajna djela
Molekularna biologija gena
Dvostruki heliks

James Dewey Watson (Chicago, Illinois, 6. april 1928) je američki molekularni biolog, genetičar, i zoolog. Najpoznatiji je kao kootkrivač strukture DNK 1953.

Zajedno sa Francisom Crickom i Mauriceom Wilkinsom dobitnik je Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu, 1962. „za njihova otkrića vezana za molekulsku strukturu nukleinskih kiselina i njihovog značaja za prijenos informacija u živim materijalima“.[1] Nakon studija na Chicago University (Chicago) i Indiana University (Indijana univerzitetu), radio je na Univerzitetu u Cambridgeu, u Kavendišovoj laboratoriji u Engleskoj, gde se upoznao sa budućim saradnikom i prijateljom Francisom Cririckom.

U 2019. su mu zbog "rasističkih opaski" oduzete sve počasne titule koje je dobio u Could Spring Harbor Laboratory (CSHL), gde je radio skoro 40 godina.

Watson je napisao mnoge naučne knjige, uključujući udžbenik Molekularna biologija gena (1965) i nknjigu-bestseler Dvostruki heliks (The Double Helix), 1968.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Watson je diplomirao na University of Chicago (BSc., 1947.) i Indiana University (PhD, 1950). Nakon postdoktorske godine na University of Kopenhagen sa Hermanom Kalckarom i Ole Maaløe-om, Watson je radio u Cavendish Laboratory u Engleskoj, gdje je i prvi put upoznao svog budućeg suradnika Francisca Cricka.

Od 1956. do 1976. Watson je bio na Biološkom odsjeku hardvrskog univerzitetaharvard (Harward University), promovirajući istraživanja u molekularnoj biologiji.

Od 1968. bio je direktor Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), uveliko proširivši nivo finansiranja i istraživanja. Na CSHL-u je svoj istraživački naglasak preusmjerio na proučavanje karcinoma, što je CSHL učinio svjetskim vodećim istraživačkim centrom u molekularnoj biologiji. U 1994. Postavlken je na funkciju predsjednika i služio je 10 godina. Zatim je postavljen na poziciju kancelara, gdje je radio sve dok nije podnio ostavku 2007., nakon što je objavio komentare sa tvrdnjom o genetičkoj vezu između inteligencije i rase. Između 1988. i 1992. godine, Watson je bio povezan sa Nacionalnim institutom za zdravstvo, pomažući pri uspostavljanju Projekta ljudskog genoma.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1962. Nobel Prize Site for Nobel Prize in Physiology or Medicine 1962.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]