Jasenica (Mostar)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gnome-emblem-important.svg Na ovoj stranici su konstatovane greške u izvornom kodu koje moguće dovode do nepoželjnih rezultata.
Ispravite ove greške i zatim uklonite ovaj šablon. Ako ne znate kako da ispravite ove greške onda se obratite na čaršiji za pomoć.
Preferences-system.svg Ovom članku je potrebna jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Koordinate: 43°17′24″S 17°48′″I / <span class="geo-dec geo" title="Karta za 43.29 Greška izraza: Neočekivani / operator">43.29, Greška izraza: Neočekivani / operator
Jasenica
selo
Vodopad na Jasenici
Vodopad na Jasenici
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Flag of Herzegovina-Neretva Canton.png Hercegovačko-neretvanski
Općina Mostar
Koordinate 43°17′24″S 17°48′″I / <span class="geo-dec geo" title="Karta za 43.29 Greška izraza: Neočekivani / operator">43.29, Greška izraza: Neočekivani / operator
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme
Pozivni broj (+387) 036

Pokaži topografsku kartu

Pokaži običnu kartu
Blue pog.svg
Web stranica: Grad Mostar

Jasenica je selo u općini Mostar, Federacija Bosne i Hercegovine, BiH.

Jasenica se nalazi na južnom dijelu Mostara, tačnije, između Baćevića i Rodoča i podjeljena je na Gornju i Donju Jasenicu.

Ovo naselje obiluje raznovrsnom poljoprivrednom kulturom koja datira još iz nekoliko decenija unazad. Kroz naselje Jasenica prolazi novi asfaltni put širine 5 metara, kao i elektroenergetska mreža, moderna telefonija, vodoinstalacije i kanali za navodnjavanje poljoprivrednih obradivih površina.

Pored gore navedenih struktura u Jasenici se nalaze savremena ambulanta, mjesne prostorije, kapelice, Crkva (koja je veoma posjećena od strane italijanskog stanovništva), poznati zvonik, razni industrijski pogoni, ugostiteljski objekti, poljoprivredni proizvodni objekti (rasadnici, staklenici i sl.) itd. Mještani ovog sela većinom žive od zemljoradnje.

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

  • Crkva Gospa od Anđela
  • Stari zvonik: je simbol Jaseničkog stanovništva. Zvonik je služio za obavijest kada se desi smrtni slučaj, rastjerivanje krupe (grada) pred raketama, i oglašavanja jutra, podneva i večeri. Ovim zvonom dugo godina je upravljala porodica Marijanović, tačnije Pavica Marijanović (Pava) i to sve do 2006. godine, kada je ovo zvono prestalo sa radom, nakon što je napravljeno novo na crkvi Gospa od anđela. Zvonik je trenutno spomenik kulture ovog mjesta i sjećanja na legendarnu Marijanović Pavicu.
  • Gornje groblje sa kapelicom: ovo groblje se nalazi u Gornjoj Jasenici i služi trenutno za ukop stanovništva koje je naseljeno u ovom dijelu Jasenice.
  • Donje groblje sa kapelicom: ovo groblje se nalazi u Donjoj Jasenici i služi trenutno za ukop stanovništva koje je naseljeno u ovom dijelu Jasenice.
  • Bezdan: je narodno kupalište dijela jasenice Urbanovo bivšeg Prknovčići, te ostalih stanovnika Jasenice. Misterija koja se vuče za ovaj izvor Jasenice je taj da do sada niko nije otkrio dno ovog izvora po čemu je dobio taj naziv Bezdan.
  • Vodopad u Jasenici: ovaj vodopad je vještačkog porijekla, i kroz njega protiče višak vode iz Mostarskog Blata. Na vodopadu se izgrađuje mini hidrocentrala koja bi bila poduhvat na ovim prostorima jer bi se voda koja protiče trebala vraćati pumpama ponovno u Mostarsko blato. Na dnu vodopada se nalazi veliki bazen koji je služio kao kupalište do izgradnje hidrocentrale. Lijevo od vodopada se nalaze pumpe za civilne i vojne svrhe, te stara stražara koja se koristila za boravak pumpara i stražara. Na sredini vodopada se nalazi most koji spaja lijevu i desnu stranu brda na kojem se nalazi vodopad Jasenica.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, naseljeno mjesto Jasenica imalo je 2.071 stanovnika, sljedećeg nacionalnog sastava: