Jasmin Dizdar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Jasmin Dizdar je bosanskohercegovački filmski scenarista i režiser rođen u Zenici gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Kao srednjoškolac postaje član zeničkog kino kluba gdje režira kratke filmove za koje je nagrađivan na filmskim festivalima širom bivše Jugoslavije. Bio je član Predsjedništva Udruženja Filmskih Radnika Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Studira režiju na filmskoj akademiji (FAMU) u Pragu gdje pravi niz zapaženih studentskih filmova. Češki filmski režiser (dobitnik Oskara za film “Trgovina na korzu”) Elmar Klos dodjeljuje nagradu žirija Jasminovom studentskom filmu “Tišina”. U tom filmu glavnu ulogu igra legendarni češki režiser František Vlačil[1] dok u sporednim ulogama igraju poznata glumica Miloša Formana iz filma "Ljubavi jedne plavuše" - Milada Ježkova[2] i poznati češki glumac (dobitnik češke nagrade za životno djelo) - Josef Somr[3]. "Tišina" je jedan od rijetkih studentskih filmova zaštićen kao narodna baština u češkom državnom arhivu. Jasminov posljednji studentski film “Rodni dom” predstavlja FAMU na internacionalnom studentskom festivalu u Karlovim Varima. Jasmin Dizdar završava filmske studije publikacijom knjige o češkom i američkom filmskom režiseru Milošu Formanu "Audicija za režisera" (Prag, 1990)[4]. Ova knjiga je publicirana u rekordnom tiražu od pedeset hiljada kopija[5].

Prije povratka u Sarajevo gdje je planirao da nastavi filmsku karijeru Jasmin Dizdar odlučuje da provede godinu dana u Zapadnoj Evropi. Odlazi u Pariz a potom u London gdje ga zatiče rat u bivšoj Jugoslaviji. Piše scenarije za BBC televiziju, BBC Radio 4 i predaje Istočno evropsku kinematografiju na univerzitetu u Voriku (University of Warwick).

1993 godine Jasmin dobija britansko državljanstvo i mijenja prezime Dizdarević na prezime svog djede - Dizdar. Posljeratno jugoslavensko sirotište je dodalo "ević" originalnom prezimenu Jasminovog oca kao što je to bila praksa sa djecom koja su izgubila oba roditelja u Drugom svjetskom ratu.

Jasmin Dizdar debituje igranim filmom “Divni Ljudi” (“Beautiful People”) na filmskom festivalu u Kanu 1999 godine. Film dobija ovacije kanske publike i nagradu za najbolji film u “Un Certain Regard” kategoriji[6]. New York Time Magazine proglašava “Divne Ljude” za “najbolji film novog milenijuma”[7] dok za The New York Times "Divni Ljudi" su “...ljubavna pjesma ljudskoj dobroti"[8].

Kratki film “Mamma Roma” (2006) je Jasmin Dizdar napisao i režirao za francuski dugometražni omnibus film “Evropljani”. Dizdar je namjerno nazvao svoj kratki film isto kao Pjer Paolo Pazolinijev film "Mamma Roma" (1962) kao simbolično gesto protiv zaboravljanja i omaložavanja filmske istorije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 25. 3. 2012. Pristupljeno 18. 3. 2012.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ http://www.imdb.com/name/nm0422539/
  3. ^ http://www.imdb.com/name/nm0814162/
  4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 24. 7. 2012. Pristupljeno 18. 3. 2012.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  5. ^ http://www.milosforman.com/cz/biblio/monography
  6. ^ "Festival de Cannes: Beautiful People". festival-cannes.com. Arhivirano s originala, 7. 10. 2012. Pristupljeno 9. 10. 2009.
  7. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 12. 9. 2012. Pristupljeno 18. 3. 2012.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  8. ^ http://movies.nytimes.com/movie/review?res=9C06E5DB1131F93BA25751C0A9669C8B63