Jayne Atkinson

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jayne Atkinson
Jayne Atkinson
Rođenje (1959-02-18) 18. februar 1959 (65 godina)
Bournemouth (Hampshire), Ujedinjeno Kraljevstvo
Godine rada1985-danas
Službena stranicahttp://www.jayne-atkinson.com
Važnije ulogeKaren Hayes (24)

Jayne Atkinson (rođ. 18. februara 1959.) američka je filmska, pozorišna i TV-glumica engleskog porijekla. Najpoznatija je po ulozi Karen Hayes u seriji 24, kao i po nominaciji za nagradu Tony za ulogu u predstavama Trgovac kišom i Začarani april. Također je poznata i po ulogama u CBS-ovoj seriji Zločinački umovi, gdje glumi glavnu direktoricu Jedinice za analizu ponašanja Erin Strauss, ulozi Potpredsjednice SAD-a Terese Hurst u drami Madam Secretary kao i ulozi Državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Catherine Durant u Netflixovoj političkoj drami Kuća od karata.[1][2][3][4]

Djetinjstvo[uredi | uredi izvor]

Rođena je u Engleskoj, ali se njena porodica preselila u SAD kada je Jayne imala 9 godina. Odrasla je u Hollywoodu i diplomirala na školi Pine Crest School. Osim toga, pohađala je Northwestern University (BS Communications, 1981), gdje je inicirana kao članica Alpha Chi Omega društva i sestrinstva sestre Laura Innes a završila je i magistarski studij na Dramskoj školi Univerziteta Yale 1985. godine.[1]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Nakon rada u regionalnim pozorištima, Jayne se 1987. pojavljuje u predstavi Bloody Poetry Off-Broadway produkcije Manhattan Theatre Kluba. Iste godine debituje na Broadway-u u ponovo oživljenom djelu Arthura Millera Svi moji sinovi. Nakon toga odigrala je nekoliko uloga u slijedećim djelima: Henry VIII, Tru i The Art of Success.

Glumila je i u filmovima kao što su: Free Willy, Free Willy 2: The Adventure Home, 12 and Holding, Blank Check, The Village and Syriana.

Kada je u pitanju njena tv karijera bitno je istaći da je ostvarila uloge u slijedećim filmskim ostvarenjima: A Year in the Life, Parenthood, Dosjei X, Zakon i red, Praksa i Zločinački umovi and 24. Za ulogu u filmu Our Town nominovana je za nagradu Satellite Award u kategoriji najbolje sporedne glumice.

Lični život[uredi | uredi izvor]

Udana je za glumca Michaela Gilla, s kojim ima jednog sina.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Brodvejske produkcije[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Jayne Atkinson". tv.com. Arhivirano s originala, 24. 2. 2011. Pristupljeno 10. 7. 2019.
  2. ^ "Noel Coward's 'BLITHE SPIRIT' Goes On Sale 12/20/08". broadwayworld.com. Pristupljeno 10. 7. 2019.
  3. ^ "'I became obsessed with Beethoven's obsession'". The San Diego Union-Tribune. signonsandiego.com. Pristupljeno 10. 7. 2019.
  4. ^ "A getaway that takes us nowhere near their souls - The Record (Bergen County, NJ)". Arhivirano s originala, 4. 11. 2012. Pristupljeno 10. 7. 2019 – preko HighBeam Research.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]