Jedinica za analizu ponašanja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grb FBI-a

Jedinica za analizu ponašanja - JAP (engl. Behavioral Analysis Unit - BAU) dio je Nacionalnog centra za analizu nasilnih zločina (NCAVC) u sklopu FBI-a, a služi se naukama koje proučavaju ponašanje kako bi pomogla u kriminalističkim istragama.[1] NCAVC je sastavljen od 4 jedinice: JAP-1 (Protivterorizam/procjena prijetnji), JAP-2 (Zločini protiv odraslih), JAP-3 (Zločini protiv djece) i ViCAP (Program za razumijevanje/borbu protiv nasilničkih zločinaca).[2] Zadatak NCAVC-a i JAP-a jeste da obezbijede podršku u istragama i/ili operacijama zasnovanu na proučavanju ponašanja, primjenjujući iskustva iz ranijih slučajeva, istraživanja i obuku za kompleksne i vremenski zavisne zločine, koji obično uključuju i nasilničke činove ili prijetnje nasiljem.

JAP prima zahtjeve za pomoć od saveznih, državnih, lokalnih i međunarodnih organa zakona. JAP-ov odgovor na ove zahtjeve olakšan je posredstvom mreže terenskih NCAVC-koordinatora. JAP pruža usluge tokom konsultacija na mjestu zločina, zatim putem telefonskih konferencijskih poziva i/ili konsultacija održanih u JAP-u s istražiteljima koji vode dotični slučaj. JAP su u glavne kulturne tokove uvele TV-serije, poput Zločinačkih umova, koja prikazuje elitnu grupu "FBI-jevih profilera" koji putuju širom zemlje kako bi pomogli lokalnim organima zakona u različitim slučajevima. Međutim, suprotno popularnom vjerovanju, u FBI-u ne postoji pozicija "profilera", koja se često provlači kroz filmove i TV-serije.[3]

JAP-ova pomoć organima za provođenje zakona predviđena je kroz proces "kriminalističko-istražne analize". To je proces posmatranja zločina i iz perspektive ponašanja i iz perspektive istrage. U njega spada posmatranje i procjena činjenica u vezi sa zločinom, interpretiranje ponašanja napadača i interakcije sa žrtvom, onakve kakva je bila tokom izvršavanja samog zločina ili kakva je prikazana na mjestu zločina. JAP-ovo osoblje provodi detaljnu analizu zločinâ u svrhu obezbjeđivanja jedne ili više sljedećih usluga: analiza zločina, sugestije u vezi s istragom, profili nepoznatih napadača, analiza prijetnje, analiza kritičnog incidenta, strategije ispitivanja, vođenje velikog slučaja, pomoć u vezi s nalogom za pretres, strategije u krivičnom gonjenju i suđenju i stručno svjedočenje.[4]

Kao dodatak navedenim uslugama, JAP je izradio Plan za odgovor na otmicu djeteta kako bi pomogli istražiteljima koji su suočeni s takvim istragama. Nedavno je JAP izdao vodič "Pucač u školi: Perspektiva procjene prijetnje", koji bi trebao pomoći školskim administracijama, nastavnicima, roditeljima i organima zakona u identificiranju i evaluaciji prijetnji u školama. JAP čuva referentne dosjee za stručnjake iz raznih forenzičkih disciplina, kao što su odontologija, antropologija, entomologija ili patologija.[4] Sjedište JAP-a je u Quanticu, Virginia.

Medijske reference[uredi | uredi izvor]

Već spomenuta CBS-ova serija Zločinački umovi, kao i njen tzv. spin-off Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca prate rad JAP-a. U romanima Thomasa Harrisa o Hannibalu Lecteru i njima odgovarajućim filmovima (Kad jaganjci utihnu, Hannibal i Crveni zmaj) učestvuje Jedinica za nauke u vezi s ponašanjem (Behavioral Science Unit - BSU), iz čega će kasnije nastati i razviti se JAP kao posebna jedinica u sklopu NCAVC-a. U jednoj epizodi serije Zakon i red: Odjel za žrtve (Signature, 9x12, 8. 1. 2008) veliku ulogu ima član JAP-a. Također, u 5. sezoni serije Žica (The Wire) dva detektiva posjećuju JAP-ov tim u Quanticu radi profila "lažnog" serijskog ubice koga istražuju.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Serijska ubistva - Multidisciplinarne perspektive za istražitelje", JAP, NCAVC (FBI-jeva publikacija)
  2. ^ Podrška u istragama i operacijama Arhivirano 22. 10. 2011. na Wayback Machine, FBI.gov.
  3. ^ "FBI". Arhivirano s originala, 29. 12. 2013. Pristupljeno 16. 2. 2011.
  4. ^ a b FBI - Istražni programi - Grupa za odgovor na kritični incident