Jensen Ackles

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-merge.svg
Ovaj okvir treba zamijeniti infokutijom
"Infokutija_glumac".
(Primjeri upotrebe šablona)
Jensen Ackles

Jensen Ross Ackles (rođen 1. marta 1978. godine u Dallasu, Texas, SAD) je američki televizijski glumac.

Ackles je, vjerovatno, najpoznatiji po svojoj ulozi Erica Bradya NBC-ove sapunice Days of Our Lives od 1997 do 2000. godine. Uloga mladog fotografa donijela mu je, 1998. godine, nagradu za najboljeg muškog pridošlicu u seriji.

Nakon što je napustio seriju Days of our Lives, Ackles se preselio u Vancouver, te se pridružio glumačkoj ekipi serije Dark Angel, u kojoj je glumio lik po imenu Alec. Radio je na toj seriji, ubijeđen od strane Jamesa Camerona i glavne glumice, Jessicae Albe, od 2001 do 2002. godine. 2003. godine, nekoliko se puta pojavio, kao C.J., u hit seriji televizijske mreže WB, Dawson's Creek.

2004. godine, Ackles se vratio u Vancouver, gdje je dobio jednu od glavnih uloga u široko poznatoj seriji WB-a, Smallville, koja govori o Clarku Kentu u vremenu, kada je bio teenager. Njegov lik, Jason Teague, izlazi sa Clarkovom bivšom djevojkom, Lanom Lang, koju igra Kristin Kreuk.

Ackles će se vratiti na televizijske ekrane u novoj WB-ovoj naučno-fantastičnoj seriji Supernatural, u ulozi Deana Winchestera.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  1. Supernatural - 2005
  2. Still Life - 2005
  3. Devour - 2005
  4. Smallville - 2004-2005
  5. The Plight of Clownana - 2004
  6. Dark Angel - 2000
  7. Blonde - (2001) (mini serija)
  8. Days of Our Lives - 1997-2000
  9. Mr. Rhodes - 1996

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: