Jigglypuff

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jigglypuff
Opći podaci
Japansko imeプリン, Purin
Redni broj39
Generacijaprva
VrstaNormalni
StepenElementarni
Razvio se izIgglybuffa
Razvija se uWigglytuffa
RazvojMjesečev kamen
Visina0,5 m
Težina5,5 kg
SposobnostSlatki šarm (Cute Charm)

Jigglypuff je veoma poznat po svojoj melodiji koja svakoga ko je čuje šalje ravno u zemlju snova. Njegovo ime kombinacija je riječi "jiggly" što se odnosi na njegove zdepaste kretnje, i riječi "puff" što se odnosi na njegovo napuhnuto tijelo. Njegovo japansko ime, Purin, vjerovatno dolazi od japanske riječi za puding.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Jigglypuff je Normalni tip Pokémona koji nalikuje na balon. Tijelo mu je okruglo, ružičasto, pahuljasto, mazno i naglašeno sa dodacima kao što je maleni čuperak na vrhu glave i velike predivne plave oči. Iz razloga što njegovo japansko ime dolazi od riječi puding, mnogi ljudi smatraju da je on zapravo živi puding. Jigglypuffov najpoznatiji napad vjerovatno je Pjevanje (Sing), što uspavljuje njegove protivnike. U trenucima opasnosti može napuhati svoje tijelo poput balona da bi otjerao neprijatelje. Napadače (kao i Pokémone koji žele pojesti Jigglypuffa) ovaj čin može otjerati, ali ako pod nekim čudnim okolnostima ovo ne uspije, počet će pjevati, te u slučaju da napadač ostane budan, Jigglypuff će početi bježati kako bi izbjegao da ga pojedu za ručak; nažalost, zbog svojih malih, zdepastih nogu i velikog tijela, Jigglypuffa je lahko uhvatiti ako trči. Jigglypuffa je isto tako lahko uhvatiti zbog manjka fizičkih napada; nastoji ne povrijediti ostale Pokémone čak i ako se radi o njegovim predatorima. Pokédex kaže da samo gledajući u Jigglypuffove oči učinit će svakoga pospanim. Jigglypuff se razvija iz Igglybuffa kroz Sreću, te se razvija u Wigglytuffa Mjesečevim Kamenom.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Jigglypuffa se može pronaći na Stazama 3 u Pokémon Red i Blue videoigrama, te u FireRed i LeafGreen igrama, na Stazama 5, 6, 7 i 8 u Pokémon Yellow, na Stazama 3, 4 i 46 u Gold i Silver verzijama, na Stazama 5, 6, 7, 8, 34 i 35 u Pokémon Crystal, i na Stazi 115 u Emerald, Ruby i Sapphire verzijama.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Jigglypuff je u animiranoj seriji periodičan lik koji sanja o tome da postane najveći pjevač nakon inspiracije Asha i društva. Nažalost, svaki put ovaj san pada u vodu jer sva publika kojoj Jigglypuff pjeva utone u san. Zbog toga, Ash Ketchum i njegovi prijatelji bježe kada naiđu na Jigglypuffa, koji očito nije zadovoljan time što sva njegova publika zaspe kada propjeva. Sa sobom stalno nosi crni flomaster (koji je nekada pripadao Misty), njegov "mikrofon", koji koristi da bi išarao svakoga ko zaspi na njegovu melodiju. Samo u dva slučaja Jigglypuff je mislio da su svi čuli njegovu pjesmu do kraja: prvi put bio je to Mistyjin Psyduck, no ubrzo zatim Jigglypuff je shvatio da je Psyduck zaspao s otvorenim očima (što je ponovo izazvalo histerične ispade kod Misty), a drugi put bio je to Whismur, Pokémon sa sposobnošću Neprobojnosti zvuka (Soundproof), koji je bio imun na napade temeljene na zvuku, te je odslušao pjesmu do kraja, ali je kasnije ipak zaspao.