Jošavka (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Jošavka je desna i jedna od najvećih pritoka Vrbanje, u koju se ulijeva u Čelincu. Nastaje od dva potoka: Ćetina i Babića potok, koji izviru na sjeveroistočnim padinama uzvisine Tromeđa (404 m) u podnožju masiva planine Uzlomac (1002 m).

Desne pritoke Jošavke su: Stanikova rijeka, Mlinska rijeka, Jelovača, Mliješnica i Gozna, a lijeve: Jevđevića potok, drugu čine Prlišnica i Crna rijeka, pa slijede Baserovača, Repušnica i Balatin.[1][2]

Zbog nereguliranog korita i povećanog uticaja antropogenih faktora, u prvim decenijama XXI stoljeća sve češće se izlijeva i čini ogromne materijalne štete, a odnosi i ljudske živote.[3]

Od Čelinca, uzvodno, većim dijelom doline Jošavke prolazi saobraćajni koridor u kojem su željeznička pruga BanjalukaDobojSarajevoPloče i lokalna cesta (preko mjesta Ukrina (niz rijeku Ukrinu) za Doboj.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.kartabih.com/
  2. ^ Vojnogeografski institut, Izd. (1969): Banja Luka 4 (List karte 1:50.000, izohipse na 20 m). Vojnogeografski institut, Beograd.
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 11. 11. 2014. Pristupljeno 28. 10. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]