John Cleese

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
John Cleese
John Cleese
Ime pri rođenjuJohn Marwood Cleese
Rođenje27. oktobar 1939.
Engleska Weston-Super-Mare, Somerset
Suprug/aConnie Booth (19681978)
Barbara Trentham (19811990)
Alyce Eichelberger (1992–)
Službena stranicahttp://www.thejohncleese.com/
Emmy nagrade
Najbolji gostujući glumac u humorističkoj seriji
1987 (Kafić "Uzdravlje")
BAFTA nagrade
Najbolja humoristička izvedba
1980 (Falični pansion)
Najbolji glumac
1988 (Riba zvana Wanda)

John Marwood Cleese (rođen 27. oktobra 1939. godine) je engleski glumac, komičar, pisac i filmski producent. Postigao je uspjeh na Edinburgh Fringe Festivalu kao scenarista i glumac u filmu Izvještaj Frost. U kasnim 1960-im suosnovao je Monty Python, s kojim je snimio četiri filma: A sada nešto sasvim drugačije, Monty Python i sveti gral, Brianov život i Značenje života Monty Pythona.

Sredinom 1970-ih, Cleese i njegova prva žena Connie Booth, su napisali scenario i glumili u britanskoj seriji Falični pansion. Kasnije, on je glumio sa Kevinom Kline, Jamie Lee Curtis i bivšim kolegom iz Pythona Michael Palinom u Riba zvana Vanda i Žestoka stvorenja. On je također glumio u filmu Smjer kazaljke na satu, i pojavio se u mnogim drugim filmovima, uključujući i dva filma o James Bondu, dva filma o Harryju Potteru, te posljednja tri filma o Shreku. Na 23. Sarajevo Film Festivalu dobio je nagradu Počasno Srce Sarajeva zbog svog doprinosa filmskoj umjetnosti.[1]

Rani život i obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Cleese je rođen u Weston-super-Mareu, Somerset, Engleska, kao jedinac Reginalda Francisa Cleesa, agenta osiguranja, i njegove žene Muriele Evelyn (rođene Cross). Njegovo izvorno prezime je Cheese, ali je njegov otac mislio da je neugodno i promijenio ga je kada je otišao u vojsku za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Cleese se obrazovao u školi Sv. Petra, gdje je dobio nagradu za engleski jezik i bio je dobar u kriketu i boksu. Kasnije se nije mogao upisati na Univerzitet Cambridge, pa se vratio u svoju školu gdje je učio nauku, engleski, geografiju, historiju i latinski jezik. Nakon završene škole pridružio se Cambridge pozorištu. Kada su ga pitali da li zna pjevati i plesati, on je odgovorio ne i da mu je bilo zabranjeno da pjeva u svojoj školi, jer je bio toliko loš, a ako ima nešto gore od njegovog pjevanja to je bio njegov ples. Pitali su ga tada: "Pa, šta radiš?", na šta je on odgovorio: "Ja nasmijavam ljude".

U pozorišnom klubu je dosta vremena provodio sa Timom Brooke-Taylorom i Billom Oddieom, te je tu upoznao svog budućeg partnera u Pythonima Grahama Chapmana. Cleese je 1962. godine bio sekretar Footlight kluba te je učestvovao kao glumac u Footlights Revue Double Take.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Prije Pythona[uredi | uredi izvor]

Cleese je 1963. godine bio scenarista revije Grumen prijestolja koja je bila toliko uspješna na Edinburgh Festival Fringeu da je izvođen u West End teatru u Londonu, a zatim je uslijedio obilazak Novog Zelanda i Broadwaya, a neki sitkomi su se pojavili u revijalnom Ed Sullivan Showu u oktobru 1964. godine.

 Nakon Cambridge Circusa, Cleese je kratko boravio u Americi. Tu je izvodio glazbeno djelo Pola penija, gdje je upoznao budućeg Pythona Terryja Gilliama, kao i američku glumicu Coonie Booth, s kojom se oženio 20. februara 1968. godine.

Ubrzo mu je ponuđen posao pisca na BBC radiju, gdje je radio na nekoliko programa, prije svega kao pisac za The Dick Emery Show. Uspjeh ovog showa dovelo je do snimanja kratkog programa od pola sata pod nazivom Žao mi je, pročitat ću vam opet, koji je bio toliko popularan da je BBC snimio seriju od 1965-1974. U mnogim epizodama Cleese se potpisuje kao "John Cleese Otto".

Cleese i Chapman 1965. godine su napisali scenario za Izvještaj Frost. Izvještaj Frost se sastojao od niza pisaca i izvođača koji su prvi put radili komediju. Među njima su bili ko-izvođači iz Žao mi je, pročitat ću vam opet, Bill Oddie, Tim Brooke-Taylor, Frank Muir, Barry Cryer, Marty Feldman, Ronnie Barker, Ronnie Corbett, Dick Vosburgh i budući članovi Pythona Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin. Radeći na Izvještaju Frost, budući Pythonsi razvili su stilove pisanja tako da je njihova saradnja bila značajna. Cleese i Chapman su pravili skice,  dok su Jones i Palin snimali scene koje je otvorila seoska idila panorame. Idle je bio pisac koji je bio zadužen za pisanje monologa. U tom periodu Cleese se upoznao i sprijateljio sa utjecajnim britanskim komičarem Peterom Cookom.

Kao izvođač Izvještaja Frost Cleese je izvršio svoj proboj na britanskoj televiziji kao glumac komedija, gdje je počeo da glumi u serijama Srednja klasa Ronniea Barkera i Radničkoj klasi Ronniea Corbetta. Ove serije su bile toliko popularne da su 1966. godine Cleese i Chapman bili pozvani da rade kao pisci i izvođači At Last 1948 Showa. Cleese i Chapman su napisali epizodu za prvu seriju Doktor u kući. Ova serija je bila toliko uspješna, da su 1969. godine Cleese i Chapman počeli da je uređuju samostalno. Međutim, Chapman se odao alkoholu a Cleese je imao sve veći obim posla u partnerstvu, pa je ubrzo pronašao Palina kojeg je pozvao da se pridruži seriji. Palin je odlučio da počne da radi sa Cleesom, donoseći sa sobom Gilliama, Jonesa i Idlea.

Monty Python[uredi | uredi izvor]

Leteći cirkus Monty Pythona su igrali četiri sezone od oktobra 1969. godine do decembra 1974. godine na BBC televiziji, iako je Clees napustio show nakon treće sezone. Dvije osnovne karakterizacije Cleesovih likova su psihopate i luđaci pod stresom. Također je igrao lik spikera, TV voditelja, vladinog zvaničnika, policijskog narednika, rimskog Centuriona itd.Također je učestvovao u seriji "A sada nešto drugačije" i "Čovjek sa tri botoksa" u režiji Erica Idlea.

Partnerstvo sa Grahamom Chapmanom[uredi | uredi izvor]

Uz Gilliamove animacije, Cleesov rad sa Chapmanom je dao Pythonima najmračnije i najbjesnije uloge, a mnogi od njegovih likova su prikazivali uzavreli potisnuti bijes koji je kasnije karakterizirao njegov prikaz Basila Fawltyja.

Za razliku od Palina i Jonesa, Cleese i Chapman su pisali zajedno; Cleese je tvrdio da njihovo partnerstvo u pisanju uključuje njegovo sjedenje s papirom i olovkom gdje radi većinu posla, a Chapman ne govori ništa jedan duži period, a onda odjednom izlazi sa idejama koja predstavu baca na jedan potpuno drugi nivo.

Chapman i Cleese su se također specijalizirali za skice u kojem će dva znaka provesti vrlo artikulirajuću prepirku potpuno proizvoljnih subjekata, gdje Cleese igra kamena lica birokrata koji samo sjede za stolom i uključuju ljude u besmislenu trivijalnu prepirku. Sve te uloge su bile suprotne Palinu, koji je glumio obrnuti lik Cleesa, kao kada Palin igra birokrata s kojim Cleese pokušava raditi.

Iako je serija trajala četiri sezone, početkom treće sezone Cleese je otišao umoran od toga da se bavi još i Chapmanovim alkoholizmom. On je također osjetio da su emisije gubile na kvaliteti. Iz tih razloga, postao je nemiran i odlučio je da krene dalje. Uprkos tome, ostao je u prijateljskim odnosima sa grupom, i počeo je da piše Monty Python i Sveti gral; za koji je dobio zeleno svjetlo za snimanje. Zajedno sa svim Monty Pythonima napisao je i režirao filmove Monty Python i Sveti gral, Brianov život i Smisao života Monty Pythona.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Večeras počinje 23. SFF: Oliver Stone, John Cleese, 235 filmova i 43 svjetske premijere". klix.ba. Pristupljeno 11. 8. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]