John Quincy Adams

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa John Q. Adams)
John Quincy Adams
6. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
Vrijeme na vlasti
4. mart 1825 – 4. mart 1829.
PrethodnikJames Monroe
NasljednikAndrew Jackson
8. Državni sekretar SAD
Vrijeme na vlasti
22. septembar 1817 – 3. mart 1825.
PrethodnikJames Monroe
NasljednikHenry Clay
Rođenje
John Quincy Adams

(1767-07-11) 11. juli 1767.
Braintree, Massachusetts, SAD
Smrt23. februar 1848(1848-02-23) (80 godina)
Washington, D.C., SAD
NacionalnostAmerikanac
Politička strankaWhig stranka
Porodica
SuprugaLouisa Johnson
DjecaGeorge, John, Charles i Louisa
ObrazovanjeHarvard University
VjeraUnitarijanizam
Potpis

John Quincy Adams bio je američki diplomat, političar i državnik. Najpoznatiji je kao šesti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Adams je bio i osmi državni sekretar SAD-a, a njegov otac John također je bio predsjednik SAD-a

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je kao sin američkog političara i budućeg predsjednika Johna Adamsa, koga je kao dijete pratio po diplomatskim misijama u Evropi. Tamo je mladi John Quincy stekao obrazovanje i vrijedno iskustvo temeljem koga će i sam započeti diplomatsku karijeru.

Slično kao i njegov otac, Adams je bio članom Federalističke stranke, te je kao takav izabran u Senat 1803. godine. Međutim, s tom strankom se razišao te se priključio Demokratsko-republikanskoj stranci predsjednika Thomasa Jeffersona.

Adams je diplomatsku karijeru nastavio nakon isteka senatskog mandata, te učestvovao u pregovorima koji su doveli do sporazuma u Ghentu i završetka anglo-američkog rata 1814. godine. Kao državni sekretar i bliski saradnik predsjednika James Monroea, Adams se smatra jednim od ko-autora Monroeove doktrine.

Pred kraj Monroeovog predsjednikovanja se dotada neprikosnovena Demokratsko-republikanska stranka počela raspadati na nekoliko frakcija, pa se na izborima 1824. godine pojavilo četvorica kandidata. Nijedan od njih u elektorskom kolegiju nije osvojio potrebnu većinu, pa je o predsjedniku odlučio Kongres SAD-a. John Quincy Adams je, nakon odustanka Henryja Claya, uspio osigurati nužnu većinu i pobijediti glavnog protukandidata Andrewa Jacksona. Clay je poslije postao Adamsov državni sekretar, što je Jacksona nagnalo da Adamsa optuži za korupciju. Adams je ostao upamćen kao posljednji predsjednik izabran na taj način.

Adams se kao predsjednik počeo udaljavati od džefersonovskih principa o slaboj centralnoj vlasti, te počeo zalagati za veću ulogu federacije u svakodnevnom životu građana SAD. Zbog toga je postao jednim od vođa novostvorene Nacionalne republikanske stranke, ali njegova nastojanja da izgradi ceste, kanale i drugu infrastrukturu nisu zaživjeli.

Godine 1828. je Adamsa na izborima pobijedio Jackson kao kandidat nove Demokratske stranke.

Adams je nakon poraza prekinuo dotadašanju tradiciju bivših predsjednika koji su se nakon odlaska s funkcije bili prestajali baviti politikom. Kao predstavnik Nacionalne republikanske stranke je izabran u Zastupnički dom Kongresa i tamo ostao do svoje smrti.

Adams se pred kraj života počeo zalagati za ukidanje ropstva u SAD, a godine 1841. je pred Vrhovnim sudom branio pobunjene afričke robove s broda Amistad.

Adamsov sin Charles Francis Adams nastavio je porodičnu tradiciju te se i sam bavio politikom.

Adams je poznat kao prvi američki predsjednik čiji je lik zabilježen na fotografiji.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "potus.com". Arhivirano s originala, 8. 7. 2013. Pristupljeno 21. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]