Joruba

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Yorùbá ili Joruba je naziv za najveću etničku grupu u Nigeriji. Jorube sačinjavaju cca. 21% ukupnog stanovništva Nigerije i broje više od 30 miliona pripadnika širom Zapadne Afrike. Na sjeverozapadu graniče s narodima Nupe i Borgu, naroidma Esan i Edo na jugoistoku, Igalama i ostalim srodnim grupama na sjeveroistoku, Egunima, Fonima i drugim Gbe-jezičkim narodima na jugozapadu. Dok većina Joruba živi na jugozapadu Nigerije, postoje značajne Joruba zajednice u Beninu, Togou, Sijera Leoneu, Kubi i Brazilu.

Jorube su glavna etnička skupina u državama Ekiti, Lagos, Ogun, Ondo, Osun i Oyo; također čine veliki dio stanovništva u Beninu.

Jorube su jedan najurbaniziranijih naroda u subsaharskoj Africi, koji je prve gradove sagradio još oko 500. godine. Stekli su veliko bogatstvo baveći se trgovinom, te razvili složene sisteme vladavine. Po vjeri uglavnom muslimani 50%, hrišćani 40%, i ostali 10%, u 19. vijeku su potisnuti na jug od strane Sokoto halifata od njih su neki primili islam, među njih prodrlo je i kršćanstvo od strane evropskih kolonizatora .

Vidjeti također[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste sposobni da ga prevedete, kliknite na link uredi i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.

Jezički linkovi[uredi | uredi izvor]

Slike[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: