Joseph Black

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Joseph Black
Rođenje16. april 1728
Bordeaux, Francuska
Smrt6. decembar 1799(1799-12-06) (71 godina)
Edinburgh, Škotska
NarodnostŠkotlanđanin
Alma materUniverzitet u Glasgowu, Univerzitet u Edinburghu
Istaknuti studentiJames Edward Smith
Utjecao/-la naJames Watt, Benjamin Rush
Poznat(a) polatentna toplota, specifična toplota, otkriće ugljik dioksida

Joseph Black bio je škotski fizičar i hemičar, poznat po svojim otkrićima latentne i specifične toplote, ugljik dioksida i elementa magnezija. Bio je profesor na Univerzitetu u Glasgowu, gdje je držao katedru hemije.

Oko 1762. godine Black je izučavao latentnu toplotu, tj. temperaturnu konstantu termometra pri tački ključanja i tački smrzavanja vode. Njegova zapažanja u vezi latentne toplote imala su uticaj na razvoj prve parne mašine. James Watt, koji je uveo značajna poboljšanja u rad parne mašine, prisustvovao je Blackovim predavanjima. Godine 1766. Black postaje profesor za hemiju Univerziteta u Edinburghu.

U svom djelu De humore acido a cibis orto et Magnesia alba 1755. godine prikazao je razliku između krečnjaka (kalcij karbonata) i magnezije (magnesia alba odnosno magnezij karbonata), što se u to vrijeme vrlo često smatralo istom supstancom. On je zaključio da je magnezija karbonat jednog novog, dotad nepoznatnog, elementa. Zbog toga često smatra da je Black zapravo otkrio magnezij, iako nikad nije dobio čisti metal.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]