Josip I, car Svetog Rimskog Carstva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Josip I
Vladavina178717. april 1711
PrethodnikLeopold I
NasljednikKarlo VI
SupružnikVilma Amalija od Braunschweig-Calenberga
DjecaMarija Josipa, kraljica Poljske
Marija Amalija, carica Svetog Rimskog Carstva
DinastijaHabsburg
OtacLeopold I, car Svetog Rimskog Carstva
MajkaEleonora Magdalena Nojburška
Rođenje26. juli 1678
Beč
Smrt17. april 1711
Beč

Josip I (26. juli 1678 – 17. april 1711) bio je car Svetog Rimskog Carstva, kralj Ugarske, Hrvatske, Češke, Njemačke, te vladar ostalih habsburških posjeda.

Josip je bio najstariji sin cara Leopolda I i njegove treće supruge, Eleonore Magdalene Nojburške.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Godine 1787. postao je kralj Ugarske, a tri godine kasnije i kralj Njemačke.

Jedino ratno iskustvo imao je 1702. godine, tokom Rata za špansko naslijeđe. Oca je naslijedio tri godine kasnije. Tokom njegove vladavine Sveto Rimsko Carstvo, pod vodstvom princa Eugena Savojskog, je pobjeđivalo vojsku francuskog kralja Luja XIV. U Ugarskoj je imao sukobe s Franjom II Rákóczijem. Zahvaljujući svom vlastitom autoritetu uspio je ugušiti pobune u Ugarskoj i osnažiti kraljevsku vlast.

Poništio je neke odluke svoga oca i borio se uporno za ono što je smatrao da mu pripada. Papi je dao do znanja da je nezavisan i da ne može uticati na njega, a prema Isusovcima je bio neprijateljski nastrojen, za razliku od svog oca. Volio je umjetnost i muziku, kao i većina članova svoje porodice. Nastavio je očeve pokušaje da osigura nasljeđivanje habsburških zemalja u slučaju izumiranja dinastije.

Umro je od boginja u 32. godini života. Kako ga nije nadživio nijedan sin, naslijedio ga je brat, Karlo VI, car Svetog Rimskog Carstva.

Brak i potomstvo[uredi | uredi izvor]

Godine 1699. oženio je Vilmu Amaliju od Braunschweig-Calenberga, kćerku vojvode Ivana Fridrika of Braunschweig-Calenberga. S njom je imao troje djece: