Josipovac

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Josipovac
Naselje
Država  Hrvatska
Županija Osječko-baranjska
Općina Osijek
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme
Poštanski broj 31221
Pozivni broj (+385) 31
Web stranica: Neslužbene stranice

Josipovac je prigradsko naselje Osijeka, u Osječko-baranjskoj županiji, Hrvatska. Nalazi se zapadno od Osijeka.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Naselje ima 4.395 stanovnika. Posljednjih godina u Josipovcu je zabilježen porast broja stanovnika. Što se tiče nacionalnosti, u Josipovcu apsolutnu većinu imaju Hrvati, a po vjeroispovjesti katolici. U Josipovcu su dvije župe, župa Svetog Luke Evanđelista te Župa Svetog Josipa zaručnika BDM.

Historija[uredi | uredi izvor]

U dokumentima se spominje 1780. kao dio valpovačkog vlastelinstva u koje je Gustav baron Prandau naselio prvih sedam njemačkih porodica. Josipovac i Kravice čine jedno selo, a dijeli ih mali most preko kanala - potoka, koji se malo podalje ulijeva u korito Drave. U crkvenom pogledu Josipovac je od svog početka bio filijala župe Petrijevci. Župom postaje u novije vrijeme, 1969 godine. Crkva svetog Josipa građena je od 1884. do 1886. godine. Među inicijatorima gradnje u župnoj hronici su posebno zapisani Ivan Neubauer, Josip Schremf, Ivan Pirk i Antun Freimut.

Kultura[uredi | uredi izvor]

U Josipovcu se u blizini čvora autoputa A5 nalazi veoma važno arheološko nalazište rimskog sela iz trećeg stoljeća.

Saobraćaj[uredi | uredi izvor]

Autoput A5, otvoren 17. aprila 2009., ima svoje čvorište u Josipovcu. Time je Josipovac postao saobraćajno čvorište za grad Osijek. Osim autoputa kroz Josipovac prolazi i željeznička pruga Osijek-Zagreb.

Sport[uredi | uredi izvor]

U Josipovcu djeluje NK Radnik, nogometni klub koji se trenutno takmiči u 2. ŽNL. Osim njega postoji i boćarski klub Sveti Luka.