Jovan Kinam

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Jovan Kinam (grč. Ἰωάννης Κίνναμος ili Κίναμος ili Σίνναμος, poslije 1143. - oko 1203.), bizantski pisac.

Od rane mladosti pratio je cara Manuela Komnena u njegovim ratnim pohodima u Aziji i Evropi. Bio je sekretar u carskoj administraciji. Kinam je napisao filozofski esej Ethopoiia, koji je izraz njegovog obrazovanja i shvatanja antičke filozofije. Daleko je poznatije njegovo djelo Epitome. Ono obuhvata bizantsku historiju od 1118. do 1176. godine, tj. doba careva Jovana II Komnena i Manuela I Komnena. Djelo je nastalo u periodu 1180-1183. Cilj Kinamovog djela je prikaz djelatnosti dvojice careva iz dinastije Komnen, Jovana II i Manuela I, mada je više opisivao doba Manuela I Komnena. njegovo djelo očuvano je u pet prepisa, a najstariji je iz 13. vijeka. Kinam pruža značajne informacije o srednjovjekovnoj Bosni u doba bana Borića.