Južni okean

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Južni okean

Južni okean je vodena masa koja okružuje Antarktik. Predstavlja četvrti po veličini svjetski okean i posljednji definisan, s obzirom na to da je prihvaćen od strane MHO tek 2000te, mada je termin odavno korišćen među moreplovcima. Predhodno tome, smatralo se da su Atlantik, Pacifik i Indijski okean produžetci Antarktika.

Od 68 država koje su članice IHO-a, njih 28 se odazvalo glasanju o novom okeanu. 27 se izjasnilo za novi okean, dok je jedino Argentina odbila prihvatiti novi okean. Samo ime Južni okean je odabrano od strane osamnaest država, uz alternativno ime Antarktički okean. Polovina glasova je bila da se granica Južnog okeana odredi na 60. stepenu južne Zemljine polutke, a druga polovina se izjasnila da želi granicu na 35. stepenu južne polutke.

Ove promjene su se odrazile na skorašnja otkrića u okeanografiji o značaju morskih struja.

Južni okean, je oceanografski rečeno, definiran kao okean koji pripada Antarktičkoj struji, koja kruži oko Antarktika. Mora koja Južni okean uključuje su: Amundsenovo, Bellinghasuenovo, Rossevo, Wedellovo i dio Drakeovog prolaza. Ukupna površina koju ovaj okean zauzima je 20.327.000 km2.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Južni okean koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: