Juana Enríquez

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Juana Enríquez
SupružnikIvan II
DjecaFerdinand II
Ivana Aragonska
OtacFadrique Enríquez, grof od Muelbe i Ruede
MajkaMariana de Córdoba
Rođenje1425
Smrt13. februar 1468

Juana Enríquez de Córdoba (1425 -13. februar 1468) je bila druga supruga Ivana II Aragonskog, tokom toga braka kraljica Aragona, te jedna od najuticajnijih žena u španskoj historiji, iako ne najpopularnija.

Vodila je porijeklo od kastiljskog plemstva. Bila je kćerka Fadriquea Enríqueza, grofa od Melbe i Ruede, i Mariane de Córdoba.

Za Ivana II Aragonskog udala se u aprilu 1444. godine, nakon smrti njegove prve supruge i suvladarice Blanke I Navarske. Brak sa Blankom I donio mu je pravo na navarsku krunu, koju je nakon Blankine smrti odbijao prepustiti njihovom sinu, Karlu, princu od Viane. Juana je podržavala Ivana II u njegovoj namjeri da zadrži navarsku krunu, zbog čega je njen odnos sa muževom djecom iz prvog braka, zakonskim nasljednicima navarske krune, Karlom i Blankom, bio konstantno napet. Karlo i Blanka su oboje umrli mladi, pod sumnjivim okolnostima, a za njihovu smrt kroz historiju se okrivljavala njihova maćeha Juana.

Juana je bila majka Ferdinanda II Aragonskog, koji je putem braka sa Izabelom I vladao kao Ferdinand V Kastiljski. Preko njega Juana je predak današnjih evropskih monarha.

Popularna kultura[uredi | uredi izvor]

U filmu Dani gnjeva "de Córdoba", prezime Juanine majke, se predstavlja kao jevrejsko prezime. Juanin sin i snaha, poznati kao Katolički kraljevi, protjerivali su i mučili španske Jevreje i muslimane, ali zna se da su i sami bili jevrejskog porijekla.