Jusuf Hadžifejzović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Performans Jusufa Hadžifejzovića- Charlama – Strah od pitke vode,slika 1
Performans Jusufa Hadžifejzovića- Charlama – Strah od pitke vode,slika 2
Jusuf Hadžifejzović, Charlama, februar 2022.
Depo kafe u sarajevskoj galeriji IPC,festival Sarajevska zima 2004.

Jusuf Hadžifejzović bosanskohercegovački je konceptualni umjetnik sa internacionalnom reputacijom. Bavi se performansom, slikarstvom i instalacijom.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Jusuf Hadžifejzović rođen je u Prijepolju. Živi i radi u Sarajevu i Antwerpenu. Studirao je na beogradskoj Akademiji likovnih umjetnosti, te u Düselldorfu završio postdiplomski studij na Državnoj akademiji umjetnosti u klasi Klausa Rinkea. Jedan je od osnivača projekta Jugoslovenska dokumenta i sarajevskog bijenala moderne umjetnosti koji je 80-tih sarajevsku umjetničku zajednicu doveo na vrh jugoslavenske i svjetske umjetničke scene. Jedan je od osnivača Kolekcije Ars Aevi budućeg sarajevskog muzeja savremene umjetnosti. Učestvovao je u mnogim međunarodnim izložbama savremene umjetnosti od Berlina do Koreje.

Bavi s analitičkim slikarstvom, te transformacijom svakodnevnih objekata u umjetničke. Razvio je posebnu umjetničku praksu s kojom tretira fenomen praznine.[1]

Već dugi niz vodi Galeriju Charlama u Sarajevu, u kojoj su se predstavili brojni bosanskohercegovački umjetnici i umjetnici iz inostranstva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Jusuf Hadžifejzović. Vlasništvo Praznine". Art-transalpin. Arhivirano s originala, 23. 5. 2022. Pristupljeno 6. 4. 2022.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]