Jutro će promijeniti sve (Indexi)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jutro će promijeniti sve
Singl ploča Indexi
Objavljen1968
Žanrpsihodelični rok, progresivni rok
Trajanje5:03
IzdavačPGP RTB
Hronologija albuma Indexi
Naše doba
(1967)
Jutro će promijeniti sve
(1968)
Ne želim tvoju ljubav...

Jutro će promijeniti sve je singl ploča sarajevskog rock sastava Indexi. Ova treća po redu singl ploča Indexa objavila je produkcijska kuća PGP RTB 1968. godine. Pjesma pod nazivom "Jutro će promijeniti sve" našla se na ploči pod nazivom "Drugi čovjek", na kojoj se nalazila još i pjesma po kojoj ploča nosi naziv, te pjesma "Ako jednom budeš sama".[1] "Jutro će promijeniti sve" iz 1968. godine je jedna od prvih progresivnih rock pjesma u bivšoj Jugoslaviji ispunjena zvucima električnih orgulja u duhu britanskog progresivnog rock sastava Procol Harum.[2] Muziku za pjesmu "Jutro će promijeniti sve" napisao je Petko Kantardžijev, aranžmane je uradio Kornelije Kovač, a tekst je napisao Ivan Krajač.[3] Godine 1968. grupa Indexi osvojila je treću nagradu nakon nastupa sa ovom pjesmom na Opatijskom festivalu.[4]

Muzički primjeri[uredi | uredi izvor]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Pjesma dana / Sve ovo je ružan san: Legendarni Indexi i "Jutro će promijeniti sve"". radiosarajevo.ba. Pristupljeno 1. 8. 2021.
  2. ^ "Indexi - Gold". progarchives.com. Pristupljeno 1. 8. 2021.
  3. ^ "Indexi- "Jutro ċe promijeniti sve"". discogs.com. Pristupljeno 1. 8. 2021.
  4. ^ "Legendarni Indexi i "Jutro će promijeniti sve"". radiokameleon.ba. Arhivirano s originala, 2. 8. 2021. Pristupljeno 1. 8. 2021.