KK Iskra Stolac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

KK Iskra - Bregava je košarkaški klub iz Stoca, Bosna i Hercegovina. Klub je osnovan 1974 godine, u Stocu. Prvobitno ime kluba bilo je KK Partizan, ali je nakon dvije godine ušao u Sportsko društvo Iskra Stolac i promijenio ime u Iskra. Klub se uglavnom takmičio u regionalnoj i republičkoj ligi BiH.

Značajniji uspjesi ovog sportskog kolektiva su:

  • 1981 godine osvojio je Kup Hercegovine, pobjedivši u finalu vrlo jaku ekipu drugoligaša KK Leotar iz Trebinja. Nakon turnira košarkaški savez je poništio sve rezultate KK Iskra jer jedan igrač nije bio uredno registrovan.
  • Klub se 1990 godine plasirao u vrlo jaku jedinstvenu republicku ligu bivše Jugoslavije. Medutim, zbog ratne opasnosti, odustao je od daljnjeg takmicenja 1993.

U saradnji s drugim sportskim radnicima iz Stoca, 1995 godine, u Mostaru se formira Sportsko društvo "Iskra - Bregava" Stolac, koga čine: fudbalski, košarkaški, rukometni i šahovski klub. Košarkaški klub nakon obnavljanja svoju prvu zvaničnu utakmicu igrao je na prvom Memorijalnom košarkaškom turniru posvećenom legendarnom komadantu Mithatu Hujduru - Hujki, koji je održan na otvorenom terenu u Sjevernom logoru 1994 godine.

U poslijeratnoj historiji, svoje najbolje rezultate klub je počeo ostvarivati 1996 godine u juniorskoj konkurenciji kada je postao prvak HNK-a, pobjedivši na turniru u Konjicu domaće ekipe "Lokomotive", "Konjica" i "Jablanice" i otišao na prvo državno prvenstvo za juniore u Zenicu gdje je osvojio četvrto mjesto.

U seniorskoj konkurenciji klub je 1997 godine bio prvak HNK i ušao u A-2 ligu BiH, gdje se i danas takmiči. Klub trenira i radi u Mostaru, ali zbog nedostatka adekvatne dvorane na istočnoj strani grada sve svoje prvenstvne utakmice kao domaćin igra u Konjicu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]