Kabinet Sjedinjenih Američkih Država

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kabinet Sjedinjenih Američkih Država
Državni nivoSavjetodavno tijelo
Osnivanje4. mart 1789.
SjedišteKabinet, Bijela kuća, Washington, D.C.
Šef agencijeJoe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
Zaposleni23 člana:
Sajtwww.whitehouse.gov

Kabinet Sjedinjenih Američkih Država je tijelo koje se sastoji od potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država i šefova federalnih izvršnih odjela izvršnog ogranka savezne vlade Sjedinjenih Američkih Država koje se smatra glavnim savjetodavnim tijelom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Predsjednik formalno nije član kabineta. Šefovi odjela, koje imenuje predsjednik, a Senat ih potvrđuje, članovi su kabineta, a vršioci dužnosti odjela također zasjedaju na sastancima kabineta bez obzira jesu li zvanično nominirani za potvrdu Senata. Predsjednik može imenovati šefove drugih agencija i članove Izvršnog ureda predsjednika koji nisu potvrđeni od strane Senata za članove kabineta na nivou kabineta.

Kabinet nema vlastite kolektivne izvršne ovlasti ili funkcije i ne treba glasati. Od 15. januara 2021. bilo je 23 člana kabineta: potpredsjednik, 15 šefova odjela (od kojih su 4 vršila dužnost) i 7 članova na nivou kabineta. Kabinet se sastaje s predsjednikom u sobi pored Ovalnog ureda.

Članovi kabineta služe po volji predsjednika, koji ih može otpustiti u bilo kojem trenutku bez odobrenja Senata, kao što je potvrdio Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država u predmetu Myers v. Sjedinjene Američke Države (1926), ili smanjiti njihov status Status članstva u vladi. Predsjednik može organizirati kabinet kako smatra potrebnim, poput uspostavljanja odbora. Kao i svi savezni javni službenici, i članovi vlade podliježu opozivu od strane Zastupničkog doma i suđenju u Senatu zbog "izdaje, primanja mita ili drugih visokih zločina i prekršaja".

Ustav Sjedinjenih Američkih Država izričito ne uspostavlja kabinet. Uloga Kabineta, zaključena iz jezika Klauzule o mišljenju (član II, odjeljak 2, tačka 1) Ustava, je davanje savjeta predsjedniku. Uz to, Dvadeset peti amandman ovlašćuje potpredsjednika, zajedno s većinom šefova izvršnih odjela, da predsjednika proglasi "nesposobnim da izvršava ovlasti i dužnosti svog ureda". Šefovi izvršnih odjela su—ako imaju pravo—u predsjedničkoj liniji sukcesije.

Savezni zakon[uredi | uredi izvor]

U 3 U.S.C. u vezi s delegiranjem ovlasti od strane predsjednika, predviđeno je da se "neće smatrati da je za bilo šta u ovome potrebno izričito odobrenje u svakom slučaju u kojem bi se za takvog službenika pretpostavljalo da u zakonu djeluje po ovlaštenju ili po nalogu predsjednika." To se odnosi direktno na šefove izvršnih odjela jer je svaki njihov ured stvoren i preciziran zakonskim zakonom (otuda i pretpostavka) i time im daje ovlaštenje da djeluju za predsjednika u okviru svojih nadležnosti bez ikakvog posebnog delegiranja.

Prema Saveznom zakonu o borbi protiv nepotizma iz 1967. godine, saveznim službenicima je zabranjeno imenovati članove uže porodice na određene vladine funkcije, uključujući one u kabinetu.[1]

Prema Saveznom zakonu o reformi slobodnih radnih mjesta iz 1998. godine, uprava može imenovati vršioce dužnosti šefa odjela od zaposlenih u odgovarajućem odjelu. To mogu biti postojeći zaposlenici na visokom nivou u karijeri, od političkih imenovanih u odlazećoj administraciji (za nove uprave), ili ponekad od imenovanih na nižim nivoima administracije.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Wulwick, Richard P.; Macchiarola, Frank J. (1995). "Congressional Interference With The President's Power To Appoint" (PDF). Stetson Law Review. XXIV: 625–652. Arhivirano (PDF) s originala, 16. 11. 2016. Pristupljeno 15. 11. 2016.
  2. ^ Pierce, Olga (22. 1. 2009). "Who Runs Departments Before Heads Are Confirmed?". ProPublica (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 2. 2. 2017. Pristupljeno 20. 1. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]