Kairhijen

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Kairhijena

Kairhijen je imaginarna država iz svijeta epske fantastike Točak vremena. Kairhijen se nalazi na istoku svijeta. Zapadna granica mu je Andor, a istočna Kičma svijeta. Kairhijen je kraljevstvo koje je nastalo u Stolećni rat. Glavni grad nosi ime Kairhijen. Iluminatori imaju tamo svoju gildu. Grb Kairhijena je zlatno, izlazeće sunce. Presto na kome sjedi kralj naziva se Sunčev presto. Grad Kairhijen su izgradili Ogijeri, neljudska rasa bica. Prije četiristo godina Aijeli su dozvolili Kairhijenjanima da prelaze Aijelsku pustaru, pa su tako Kairhijenjani mogli da dođu do zemalja iza Aijelske pustare i tamo nabave svilu i slonovaču. Aijeli su Kairhijenu donijeli i Avandesoru, legendarno Drvo Života. Kralj Laman je sasjekao ovo drvo. Zbog te uvrijede Aijeli su se okupili i spalili Kairhijen. Nedavno je, nakon ubistva kralja Galadrijana izbio građanski rat. Taj rat je umirio Rand'al Tor, ponovorođeni Lijus Terin Telamon.