Kalij-sulfat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kalij-sulfat
Općenito
Hemijski spojKalij-sulfat
Druga imenaE515
Molekularna formulaK2SO4
CAS registarski broj7778-80-5
Kratki opisbijela kristalna čvrsta tvar
Osobine1
Molarna masa174,259 g/mol
Agregatno stanječvrsto
Gustoća2,66 g/cm3
Tačka topljenja1069 °C[1]
Tačka ključanja1689 °C[1]
Rastvorljivost111,1 g/l vode (20 °C)
nerastvorljiv u etanolu
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Kalij-sulfat je kalijeva so sumporne kiseline. Hemijska formula mu je K2SO4. Najčešće se koristi kao umjetno gnjojivo.

Historija[uredi | uredi izvor]

Smatra se da je prvi koji je sintetizirao ovu so bio apotekar i hemičar Johann Rudolf Glauber u 14. vijeku, putem reakcije kalij-hlorida i sumporne kiseline.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

U prirodi se javlja u formi takozvanih dvostrukih soli, a može se naći u različitim kristalima poput leonita, polihalita i glaserita.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Uglavnom se koristi za proizvodnju umjetnih đubriva, zatim kalij-persulfata, potaše, vodenog stakla, mineralne vode, sintetičke gume, prečišćavanja vinske kiseline te se primjenjuje u velikoj mjeri u industriji boja, lakova, eksploziva i farmaciji.

U dijetetskoj prehrani, kalij-sulfat služi kao zamjena kuhinjskoj soli. Međutim, najvažniju primjenu je našao u proizvodnji umjetnih đubriva, koja se koriste za biljke koje su osjetljive na hloride npr. u vinogradima.

U Evropskoj uniji dopušten je kao dodatak namirnicama (emulgator) pod oznakom E515. Koristi se i kao sredstvo za gašenje požara klase B i C.

Otrovnost[uredi | uredi izvor]

Nije otrovan za ljude. Ako se proguta u izrazito velikim dozama, može iritirati probavni trakt. U koncentraciji od 6600 mg/kg tjelesne mase otrovan je za pacove[2] (LD50, oralno).

Reference[uredi | uredi izvor]