Kalijev acetat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Kalijum acetat
Potassium acetate.png
Općenito
Hemijski spoj Kalijum acetat
Druga imena E261
Molekularna formula CH3COOK
CAS registarski broj 127-08-2
Kratki opis bijeli kristalni prah
Svojstva
Molarna masa 98,15 g/mol
Agregatno stanje čvrsto
Gustoća 1,57 g/cm3
Tačka topljenja 292 °C
Rastvorljivost 200 g/100 g vode
pri 25 °C i 100 kPa
Rizičnost
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
1
1
 

Kalijum acetat je kalijumova so. Njegova hemijska formula je CH3COOK.

Dobijanje[uredi | uredi izvor]

Može se dobiti putem reakcije neke baze koja sadrži kalijum, kao što su kalijum hidroksid ili kalijum karbonat, sa sirćetnom kiselinom:

2CH3COOH + K2CO3 → 2CH3COOK + CO2 + H2O

Ova vrsta reakcija se naziva neutralizacija. Pored kalijum acetata, proizvod ove reakcije je voda, kao i kod svih reakcija neutralizacije baze i kiseline.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Kalijum acetat se može upotrebljavati kao so za posipanje, u zamjenu za hloridne soli poput kalcijum hlorida ili magnezijum hlorida. Ima određene prednosti jer je manje agresivan u zemljištu i mnogo manje korozivan, te se preferira na aerodromskim pistama. Međutim, nedostatak je što je mnogo skuplji. Koristi se i kao sredstvo za gašenje požara i spada u K klasu protivpožarnih sredstava. Posjeduje sposobnost da hladi zapaljeni materijal i pri tom formira čvrstu koru, što je neophodno kod zapaljenih goriva.

Kalijum acetat se upotrebljava kao dio zamjenskih protokola u tretmanu dijabetične ketoacidoze, jer posjeduje sposobnost raspadanja na bikarbonat i pomaže u neutralizaciji acidoznih stanja. U molekularnoj biologiji, koristi se za poticanje vezanja dodekil sulfata sa proteinima, te omogućava odvajanje proteina od DNK. Također se koristi kao so za poticanje DNK etanolom.

U prehrani, koristi se kao aditiv u hrani (regulator kiselosti). Ranije se upotrebljavao za čuvanje, konzerviranje, fiksiranje i mumifikaciju tkiva i organa. Mnogi muzeji i danas koriste metod konzervacije na bazi formaldehida, koji sadrži i kalijum acetat, što je uveo Kaiserling 1897 godine.[1][2]

Reference[uredi | uredi izvor]