Kalij-citrat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kalijum citrat)
Kalij citrat
Općenito
Hemijski spojKalij citrat
Druga imenaTrikalij citrat
Molekularna formulaC6H5K3O7
CAS registarski broj866-84-2
Kratki opisbijeli kristalni prah
Osobine1
Molarna masa306,395 g/mol
Agregatno stanječvrsto
Tačka topljenja180 °C[1]
275 °C (raspada se)[2]
Tačka ključanja230 °C[1]
Rastvorljivostrastvorljiv u vodi i etanolu
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Kalij-citrat je so kalija. Hemijska formula mu je C6H5K3O7 + H2O. Može se koristiti za kontrolu bubrežnog kamenca nastalog urinskom kiselinom i cistinom.

Fizičke osobine[uredi | uredi izvor]

To je bijeli, kristalni prah, neznatno higroskopan. Nema mirisa, dok mu je okus slankast. Na temperaturama iznad 275 °C se raspada. Rastvorljiv je u vodi i etanolu.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Kalij citrat se veoma brzo apsorbira ako se uzima oralno te se izlučuje urinom u vidu karbonata. Na taj način, efektivan je kao analgetik te smanjuje tegobe uzrokovane povećanom koncentracijom urinske kiseline. Iz tih razloga koristi se i u veterini, u liječenju pasa i mačaka, ali je najvećim dijelom korišten kao neiritirajući diuretik.

Kalij citrat je efektivan u tretmanu gihta i aritmije, ako oboljela osoba pati od hipokalemije. Zajedno s drugim sličnim lijekovima, može se koristiti u smanjenju opasnosti od kristalurije tokom terapije sulfonamidima. Široko je upotrebljavan u liječenju naslaga bubrežnog kamenca, a često ga upotrebljavaju oboljele osobe od cistinurije.

Također se koristi u bezalkoholnim pićima kao pufer.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Environmental Health & Safety MSDS Number:P5675
  2. ^ "Physical Constants of Organic Compounds" u CRC Handbook of Chemistry and Physics, Internet Version 2005, David R. Lide, ed., http://www.hbcpnetbase.com, CRC Press, Boca Raton, FL, 2005, str.3-562