Kama Sywor Kamanda

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Preferences-system.svg Ovom članku je potrebna jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
Kama Sywor Kamanda
Example alt text
Rođenje 11. novembar 1952.
Luebo, Demokratska Republika Kongo

Kama Sywor Kamanda je književnik porijeklom iz Konga, gdje mu je porodica stigla nakon progonstva iz Egipta. Istovremeno pripovijedač, pjesnik i romanopisac, Kamanda je autor značajnog broja djela i priznat u cijelom svijetu. Od pojave, 1967. godine, njegove prve knjige, "Pripovijetke u noćnim bdijenjima", napisao je i objavio veliki broj djela, gdje spada i hiljadu napisanih pjesama, kao i različite zbirke, u kojima je sakupljeno na stotine pripovjetki. Autor je i nekoliko romana.

Pripovijedač, Kamanda se ističe posebno pripovijetkama koje su istovremeno inspirisane njegovim vlastitim iskustvom, njegovom maštom, i tradicijom i zbiljom crnog kontinenta. Ove bajkovite priče odišu kulturom i civilizacijom cijelog afričkog podneblja.

Pjesnik Kamada je znao da udahne novinu, kao i grandioznost savremenoj poeziji, zahvaljujući bogatstvu svog jezika kao i suverenim vladanjem metaforama. Kritika i pjesnici, među kojima se nalaze oni najveći ovoga doba, kao što su Mario Luzi i Leopold Sedar Senghor, podvukli su snagu njegovih stihova i bogatstvo njegove imaginacije.

Romanopisac, Kamad nikad nije prestao da nosi u sebi svoju Afriku i svoje snove. Njegova djela otkrivaju stvarni otpor prema totalitarnim vlastima, ali i saučesnistvo sa ljudima i ženama koji se bore u tišini za poštivanje svojih prava, ili, pak, za gole živote i živote svoje djece. Angažirani pisac, Kamanda se odavno smatra dušom izgubljenom između snova i iluzije, radosti i patnje afričkog svijeta.

Pjesnik historije afričkog tla i uspomene na njeg « Egipat je jedan od najvažnijih izvora mog nadahnuća, jer je to zemlja mojih predaka, ali i zemlja koja je čovječanstvu podarila prvu, i jednu od najsjvetlijih civilizacija. « Potom dolazi Demokratska republika Kongo, zemlja u kojoj sam rođen, a koja prolazi teške trenutke, tragične i pune srušenih snova, čiji je uzrok ljudska ludost. Patnja naroda predstavlja za mene razlog zbog kog i pišem poeziju. Ja se priključujem borbi svih onih koji se opiru fatalizmu i uzurpatorima, s nadom u jedan bolji svijet. » - Kama Sywor Kamana

Biografija[uredi | uredi izvor]

Kamanda, Kama Sywor, pjesnik, pisac, pripovijedač i dramaturg; rođen u Luebu, u Kongu-Kinšasa, 11. novembra 1952. godine. Nakon humanističkih studija, studirao je u Evropi i u Africi žurnalistiku, političke nauke i pravo. Danas je gostujući predavač na različitim svjetskim uneverzitetima i autor kritika iz oblasti kulture i politike.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • 1967 – Les Contes des veillées africaines (Pripovijetke pri afričkim bdijenjima) (1985, 1998)
  • 1986 – Chants de brumes (Pjesme o maglama )(1997, 2002)
  • 1986 – Les Résignations (Rezignacija) (1997)
  • 1987 – Éclipse d’étoiles (Pomračenje ) (1997)
  • 1988 – Les Contes du griot, (Priče o vraču) t. I
  • 1989 – La Somme du néant ( San o ništavilu) (1999)
  • 1991 – Les Contes du griot, (Priče o vraču) t. II (La Nuit des griots) (Noći vračeva) (1996)
  • 1992 – L’Exil des songes (Egzil snoviđenja)
  • 1992 – Les Myriades des temps vécus (Mirijade proživljelih doba) (1999)
  • 1993 – Les Vents de l’épreuve (Vjetrovi kušnje) (1997)
  • 1994 – Quand dans l’âme les mers s’agitent (Kada se uzburkaju mora u duši) (1998)
  • 1994 – Lointaines sont les rives du destin (Daleko su obale sudbine) (2000, 2007)
  • 1995 – L’Étreinte des mots (Zagrljaj riječi)
  • 1998 – Les Contes du griot, (Priče o vraču) t. III (Les Contes des veillées africaines, éd. augmentée) (Priče pri afričkim bdijenjima, prošireno izdanje)
  • 1999 – Œuvre poétique (Poezija)
  • 2000 – Les Contes du crépuscule (Priče u sumrak)
  • 2002 – Le Sang des solitudes (Krv samoće)
  • 2003 – Contes (édition illustrée) (Pripovijetke – ilustrovano izdanje)
  • 2004 – Contes (œuvres complètes) (Pripovijetke, sabrana djela)
  • 2006 – La Traversée des mirages (Prolazak kroz priviđenja)
  • 2006 – La Joueuse de Kora (Sviračica na instrumentu kora)
  • 2006 – Contes africains (Grund) ( Afričke pripovijetke ) ( Grund)
  • 2007 – Au-delà de Dieu, au-delà des chimères
  • 2008 - Oeuvre poétique (édition intégrale)

Međunarodne nagrade[uredi | uredi izvor]

  • 1987 – Nagrada Paul Verlaine Francuske Akadamije
  • 1990 – Nagrada Louise Labé
  • 1991 – Glavna književna nagrada Crne Afrike (Grand prix littéraire d'Afrique noire )
  • 1992 – Specijalna nagrada Poésiades, Institua Francuske Akdamije u Parizu
  • 1992 – Srebreni jasmin za poetsku originalnost, Književno udruženje Srebreni jasmin
  • 1993 – Nagrada Théophile Gauthier Francuske Akademije
  • 1999 – Nagrada Melina Mercouri, Grčkog Društva pjesnika i pisaca
  • 2000 – Pjesnik milenijuma 2000, Medjunarodna Pjesnička Akademija, Indija
  • 2000 – Počasni gost Joal-Fadiouth, Senegal
  • 2002 – Glavna nagrada za poeziju Medjunarodnog društva grčkih pisaca
  • 2005 – Vrh stotinu pisaca 2005, Međunrodni centar za biografiju, Cambridge
  • 2005 – Profesionalna nagrada za godinu 2005, Međunrodni centar za biografiju, Cambridge
  • 2005 – Čovjek godine 2005, Američki Biografski Institut
  • 2005 – Počasna plaketa za izuzetan doprinos frankofoniji, Plaketa Maurice Cagnon, Međunarodni savjet za frankofone studije
  • 2006 – Magistarska diploma za specijalnu spisateljsku čast, Svjetka Književna Akademija, Sjedinjene Američke Države
  • 2006 – Međunarodna nagrada za mir 2006, Ujedinjena kulturna konvencija, SAD
  • 2009 - Nagrada Heredia Francuske Akadamije

Djela posvećena autoru[uredi | uredi izvor]

  • 1993 – Kama Kamanda u zemlji bajki (Marie-Claire de Coninck)
  • 1994 – Kama Kamanda pjesnik u egzilu (Pierrette Sartin)
  • 1997 – Kama Kamanda, Hommage
  • 2003 – Kama Sywor Kamanda, pjesnik-vjesnik egipatske memorije-historije (Isabelle Cata i Frank Nyalendo)
  • 2007 – Regards critiques (Marie-Madeleine Van Ruymbeke Stey)


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: