Kamberovića polje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kamberovića polje je jedna od zeničkih centralnih urbanih cjelina smještena na rijeci Bosni između Pečuja, Gornjih crkvica, Crkvica, Jalije, Stare čaršije, Kanara, Bilina polja i Blatuše.

Kamberovića polje je sigurno najpoznatije po sajmištu na kojem se redovito održavaju: ZEPS (Generalni BH sajam), ZEPS Intermetal (Međunarodni sajam metala), AGROZOO (Sajam poljoprivrede i sitnih životinja) i ZEPS BAZAR (Novogodišnji prodajni sajam). Navedeni sajmovi održavaju se na području sportskog parka. U dosljednoj budućnosti u tu svrhu je uplanirana lokacija Plandilo.

Lokacija sportskog parka također ugošćuje cirkuse i luna parkove.

Hiljade Zeničana se okupljaju zorom svakog 21 marta na Kamberovića polju da proslave prvi dan proljeća uz manifestaciju pod nazivom Čimburijada.

Kroz raznovrsne sportske i rekreativne sadržaje je Kamberovića polje veoma omiljeno kod zeničana i njihovih gostiju. Osim šetališta, dječijih igrališta tu su i teniski, šahovski, aero-modelarski, odbojkaški, rukometni, košarkaški, nogometni, ragbi i atletski sadržaji.

Evropski B-Kup u atletici 2007 održan je na Atletskom stadionu na Kamberovića polju koji je arhitektonski najljepša i najfunkcionalnija građevina ove prirode u Bosni i Hercegovini.

Kamberovića park krase namjenske čelične skulpture urađene tokom Zeničke umjetničke kolonije osamdesetih godina prošlog vijeka, a Turski park je poznat po Turskoj česmi izgrađenoj u donaciji turske vlade krajem prošloga vijeka. Kamberovića park je svojevremeno bio mjesto velikih skupova i manifestacija na kojima se okupljalo i do 100 hiljada sudionika. Tu je u prošlosti također bilo moguće opustiti se uz vožnju fijakerom ili jahanje unajmljenog konja sa obližnje gradske ergele na Kamberovića ravni. Na Kamberovića ravan su ponekad davno slijetali manji avioni. No ta se malo uzvišena ravnica veličine 900 x 150 metara nikada nije uspjela afirmisati u sportskom ili namjenskom zrakoplovstvu, a tamošnja ergela je nepovratna žrtva proteklog rata. Na Kamberovića ravni se nalazi najveća zenička Osnovna škola Mak Dizdar, a ovaj prostor uskoro će obogatiti i Nogometni sportski centar FIFA-e i UEFA-e sa svim pratećim sadržajima.

Jedino naselje na Kamberovića polju su Kamberovići. Ovo naselje uz Kamberovića čikmu, ul. Ivana Gundulića, Aleju šehida i Trg Žrtava fašizma obilježava individualna stambena gradnja. Kroz Kamberovića polje prolazi magistralni put M-17 i željeznička pruga relacije Šamac-Sarajevo, a Kamberovića polje sa drugim zeničkim urbanim sredinama spajaju Crkvički vijadukt te Željeznički most, Bilinopoljski most, Kamberovički most i Jalijski most.

U sklopu Poslovno-sportskog Centra Kamberovića-polje (u izgradnji) nalaze se Hotel, Sportska dvorana i Trgovački centar sa pratećim sadržajima.

Kamberovića polja čine: Turski park, Kamberovića park, Sportski park Kamberovića polje, Poslovno-sportski Centar Kamberovića-polje, Sajmište, Plandilo, Kamberovića ravan (Crkvičko brdo) i Kamberovići.

Kamberovića polje je također poznato kao "pluća grada Zenice"