Kameni vinogradi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kameni vinograd u Blizancima

Kameni vinograd nalazi se nedaleko od mjesta Blizanci, kod Čitluka, u južnom dijelu visoravni Brotnja u Bosni i Hercegovini na putu Čitluk - Žitomislići. Sadnja je trajala od 1981. do 1984. godine. Vinograd je star 25 godina i jedinstven je u svijetu, jer vinova loza uspjeva u kamenoj pustinji.[nedostaje referenca] U vinogradu površine oko 100 ha uzgajaju se autohtone vinske sorte žilavka i bena. Vinograd je podijeljen u proizvodne jedinice tzv. table, veličine 7-9 ha, s omjerom sorti žilavka i bena 90:10. Razmak sadnje je 300x120 cm, a uzgojni oblik koji se koristi je dvokraka horizontalna kordunica sa visinom stabla od 90 cm.

Rezidba se obavlja u zimskim mjesecima od decembra do marta. Način rezidbe i stepen opterećenja daje planirani prinos od oko 10 tona po hektaru. Osiguranje vodnog režima u kritičnim fazama vegetacije riješeno je sistemom navodnjavanja kap po kap. Grožđe sa lokaliteta Blizanci prerađuje se u Vinariji Čitluk, i od njega se nadziranom fermentacijom dobija suho vino.[1]

Žilavku dobijenu iz ovog vinograda, zbog klime, kamena i sistema navodnjavanja, karakterizira visok sadržaj šećera, iz koje se dobija čuveno kameno vino, koje se proizvodi od 1990. godine.[2] Vinograd je u vlasništvu čitlučke Vinarije.

Galerija slika[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]