Kana (biljka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kana
Canna sp.
Canna sp.
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaTracheophyta
RazredLiliopsida
RedZingiberales
PorodicaCannaceae
Juss., 1789
RodCanna
L., 1753

Kana (lat. Canna) je gomoljasta ukrasna biljka, cvjetnica porijeklom iz Srednje Amerike. Listovi su jajasto-kopljasti, dugi, zelenopurpurne boje. Cvjetovi krupni, skupljeni na vrhu stabljike u dugačkoj cvasti, bez mirisa, crveni, narandžasti, ružičasti. Treba je razlikovati od istoimene biljke kane (Lawsonia inermis) koja se, između ostalog, koristi za crtanje po tijelu i pravljenje boje za kosu.

Uzgoj[uredi | uredi izvor]

Kana se razmnožava u proljeće, dijeljenjem gomolja, i to tako da svaki dio gomolja ima po jedan pupoljak "okce", jer svaki taj dio sa pupoljkom daje novu biljku.
Po prestanku proljetnih mrazeva (april-maj), gomolji se sade u dobru plodnu zemlju, kojoj je dodat pijesak. Sade se na dubiti od 20 cm i rastojanju od oko 40 cm.
Kada biljka s jeseni precvjeta, stablo skratiti na 25 cm iznad zemlje i poslije nekoliko dana izvaditi gomolje, ostaviti ih da se nekoliko dana osuše i potom ih smjestiti na suho mjesto, s tim što ih odozgo treba pokriti pijeskom. Čuvati ih do naredne sadnje u prostorijama sa temperaturom 10 do 20 °C. U bašti se sade na sunčanim mjestima. Koristi se za centralne dijelove cvijetnih lijeha i za ivičnjake.

Filogenija[uredi | uredi izvor]

Prema Katalogu života, Cannaceae imaju slijedeći kladogram.[1]

Canna 

Canna bangii

Canna flaccida

Canna glauca

Canna indica

Canna iridiflora

Canna jaegeriana

Canna liliiflora

Canna paniculata

Canna pedunculata

Canna tuerckheimii

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Roskov Y., Kunze T., Orrell T., Abucay L., Paglinawan L., Culham A., Bailly N., Kirk P., Bourgoin T., Baillargeon G., Decock W., De Wever A., Didžiulis V. (ed) (2020). "Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist". Species 2000: Reading, UK. Pristupljeno 31. 5. 2020.CS1 održavanje: više imena: authors list (link) CS1 održavanje: dodatni tekst: authors list (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]