Karolina, kneginja-nasljednica od Monaka

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Caroline od Monaka
Princeza od Hanovera; kneginja-nasljednica od Monaka
Caroline, Princess of Hanover.jpg
Supružnik Philippe Junot
Stefano Casiraghi
Ernst August, princ od Hanovera
Djeca Andrea Casiraghi
Charlotte Casiraghi
Pierre Casiraghi
Alexandra od Hanovera
Dinastija Grimaldi
Otac Rainier III, knez Monaka
Majka Grace Kelly
Rođenje 23. januar 1957.

Caroline, princeza od Hanovera, nasljedna princeza od Monaka (punim imenom Caroline Louise Marguerite) najstarije je dijete monegaškog kneza Rainiera III, i glumice Grace Kelly. Rođena je kao Njena svijetlost princeza Caroline od Monaka, a kao supruga Ernsta Augusta, princa od Hanovera, nosi titulu princeze od Hanovera i više, kraljevsko oslovljavanje. Princeza Caroline je bila prva u nizu nasljednika za monegaško prijestolje od trenutka svoga rođenja do rođenje svoga mlađeg brata, trenutnog monegaškog kneza Alberta II, a tu je poziciju preuzela ponovo nakon očeve smrti budući da njen brat nema zakonskih potomaka. Kao prestolonasljednica nosi titulu nasljedne kneginje od Monaka.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Obrazovala se u St. Mary's School Ascot i zatim na univerzitetu Sorbonne. Govori francuski, engleski, španski, njemački i italijanski jezik.

Veze i brakovi[uredi | uredi izvor]

Monegaška kneževska porodica
Coat of arms of Monaco.svg

Princezin prvi muž je bio Philippe Junot, tada 38-godišnji pariški bankar. Vjenčali su se 28. juna 1978. godine i razveli 9. oktobra 1980. godine. Godine 1992. Katolička Crkva je dala Caroline poništenje braka.

Prije drugog braka bila je kratko zaručena za Roberta Rossellinia, sina glumice Ingrid Bergman.

Drugi put se udala za Stefana Casiraghia, italijanskog biznismena. Vjenčali su se 29. decembra 1983. godine i dobili troje djece koja su u nizu nasljednika za monegaško prijestolje. Stefano, rođen 1960. godine, je poginuo u nesreći na moru 3. oktobra 1990. Prije kraja godine princeza je ušla u vezu sa glumcem Vincentom Lindonom, a njihova veza je trajala do 1995. godine.

Princezin treći i trenutni suprug je Ernst August, princ od Hanovera, pretendent za hanoverski kraljevski tron, te je Caroline stoga titularna kraljica Hanovera. Udala se za njega 23. januara 1999. godine i 1999. godine rodila kćerku, princezu Alexandru. Titule porodice njenog muža su ukinute nakon Prvog svjetskog rata, tako da je Carolinina jedina zakonska titula ona nasljedne princeze od Monaka. Njen muž, međutim, po njemačkom zakonu koristi svoju titulu kao prezime, pa je Caroline u očima njemačkog zakona Caroline Prinzessin von Hannover. Njen muž također koristi titulu princa od Velike Britanije i Irske, ali Ujedinjeno Kraljevstvo ne priznaje te titule jer danas ne postoje ni kraljevina Velika Britanija, ni kraljevina Irska, a uz to su sve britanske titule ukinute njemačkim prinčevima 1917. godine od strane kralja Georga V. Monako, međutim, priznaje sve njene i muževe titule.

Pošto se očekuje da će Caroline naslijediti monegaški tron, a Ernst polaže pravo na hanoverski tron (koji, međutim, ne postoji od 1866. godine), u nekom drugom razdoblju u historiji njihov brak bi bio od velike političke važnosti. Dana 11. januara 1999. godine svoj blagoslov braku dala je Ernstova daleka rodica, kraljica Elizabeta II od Ujedinjenog Kraljevstva. Bez njenog odobrenja brak bi bio nepriznat i ništavan u Ujedinjenim Kraljevstvu budući da britanski monarh mora priznati brakove svih potomaka kralja Georgea II da bi oni u britanskom zakonu bili legitimni.

Princeza je aktivna na polju umjetnosti, a bavi se i humanitarnim radom.

Nasljednica Monaka[uredi | uredi izvor]

Kako se zdravlje ostarjelog princa Rainiera III sve više pogoršavalo, pitanje Albertovog zakonskog potomstva je postajala javna i politička briga. Statut Monaka davao je pravo na tron samo zakonskim potomcima prethodnog princa - Rainierove sestre su tako izgubile pravo na nasljedstvo čim je njihov brat preuzeo tron. [1] Ako bi tron naslijedio Albert i umro bez zakonskog potomstva, prema tom zakonu izumrla bi dinastija Grimaldi i Monako bi prestao biti nezavisna kneževina - postao bi francuski protektorat. Statut jeste, međutim, dozvoljavao princu da usvoji nasljednika, ali tek nakon što princ navrši pedeset, a posvojenik 21 godinu. Ovaj zakon ukinut je 2. aprila 2005. godine i donesen je Kneževski zakon 1.249, koji omogućava braći i sestrama princa da ga naslijede ukoliko on nema djece, po pravilu primogeniture, s tim da braća imaju prednost nad sestrama. [1] U oktobru 2005. godine ovaj zakon je postao važeći, kada ga je priznala Francuska. Novi zakon vratio je Albertove sestre i njihove potomke u nasljedni niz, ali je onemogućio Albertu da posvoji nasljednika.

Titule i oslovljavanja[uredi | uredi izvor]

Da su titule njenog muža priznate, Caroline bi bila Njeno veličanstvo kraljica Hanovera, vojvotkinja Braunschweiga, vojvotkinja od Cumberlanda i Teviotdalea.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: