Karolina, princeza od Hannovera

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karolina od Monaka
Princeza Karolina 2009.
SupružnikPhilippe Junot
Stefano Casiraghi
Ernst August, princ od Hannovera
DjecaAndrea Casiraghi
Charlotte Casiraghi
Pierre Casiraghi
Alexandra od Hanovera
DinastijaGrimaldi
OtacRainier III, knez Monaka
MajkaGrace Kelly
Rođenje (1957-01-23) 23. januar 1957 (67 godina)

Karolina, princeza od Hanovera (punim imenom Karolina Luiza Margarita) najstarije je dijete monegaškog kneza Rainiera III i glumice Grace Kelly. Rođena je kao Njena svijetlost princeza Karolina od Monaka, a kao supruga Ernsta Augusta, princa od Hanovera nosi titulu princeze od Hannovera i više, kraljevsko oslovljavanje. Princeza Karolina bila je prva u nizu nasljednika za monegaško prijestolje od trenutka svog rođenja do rođenja svog mlađeg brata, trenutnog monegaškog kneza Alberta II.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Obrazovala se u St. Mary's School Ascot i zatim na univerzitetu Sorbonne. Govori francuski, engleski, španski, njemački i italijanski jezik.

Veze i brakovi[uredi | uredi izvor]

Princezin prvi muž bio je Philippe Junot, tada 38-godišnji pariski bankar. Vjenčali su se 28. juna 1978, a razveli 9. oktobra 1980. Godine 1992. Crkva je dala Karolini poništenje braka.

Prije drugog braka bila je kratko zaručena s Robertom Rossellinijem, sinom glumice Ingrid Bergman.

Drugi put se udala za Stefana Casiraghija, italijanskog biznismena. Vjenčali su se 29. decembra 1983. i dobili troje djece, koja su u nizu nasljednika za monegaško prijestolje. Stefano, rođen 1960, poginuo je u nesreći na moru 3. oktobra 1990. Prije kraja godine princeza je ušla u vezu sa glumcem Vincentom Lindonom, a njihova veza trajala je do 1995.

Princezin treći i trenutni suprug je Ernst August, princ od Hanovera, pretendent za hanoverski kraljevski tron, te je Caroline stoga titularna kraljica Hannovera. Udala se za njega 23. januara 1999. i iste godine rodila kćer, princezu Aleksandru. Titule porodice njenog muža ukinute su nakon Prvog svjetskog rata, tako da je Karolinina jedina zakonska titula ona princeze od Monaka. Njen muž, međutim, po njemačkom zakonu koristi svoju titulu kao prezime, pa je Caroline u očima njemačkog zakona Caroline, Prinzessin von Hannover. Njen muž također koristi titulu princa od Velike Britanije i Irske, ali Ujedinjeno Kraljevstvo ne priznaje te titule jer danas ne postoje ni kraljevina Velika Britanija ni kraljevina Irska, a uz to su sve britanske titule ukinute njemačkim prinčevima 1917. od strane kralja Đorđa V. Monako, međutim, priznaje sve njene i muževe titule.

Pošto se očekivalo da će Karolina naslijediti monegaški tron, a Ernst polaže pravo na hanoverski tron (koji, međutim, ne postoji od 1866), u nekom drugom razdoblju u historiji njihov brak bio bi od velike političke važnosti. 11. januara 1999. svoj blagoslov braku dala je Ernstova daleka rođaka, kraljica Elizabeta II od Ujedinjenog Kraljevstva. Bez njenog odobrenja brak bi bio nepriznat i ništavan u Ujedinjenom Kraljevstvu budući da britanski monarh mora priznati brakove svih potomaka kralja Đorđa II da bi oni u britanskom zakonu bili legitimni.

Princeza je aktivna na polju umjetnosti, a bavi se i humanitarnim radom.

Nasljednica Monaka[uredi | uredi izvor]

Kako se zdravlje ostarjelog princa Rainiera III sve više pogoršavalo, pitanje Albertovog zakonskog potomstva postajala je javna i politička briga. Statut Monaka davao je pravo na tron samo zakonskim potomcima prethodnog princa. Rainierove sestre tako su izgubile pravo na nasljedstvo čim je njihov brat preuzeo tron.[1] Ako bi tron naslijedio Albert i umro bez zakonskog potomstva, prema tom zakonu, izumrla bi dinastija Grimaldi i Monako bi prestao biti nezavisna kneževina - postao bi francuski protektorat. Statut jeste, međutim, dozvoljavao princu da usvoji nasljednika, ali tek nakon što princ navrši 50, a usvojenik 21 godinu. Ovaj zakon ukinut je 2. aprila 2005. i donesen je Kneževski zakon 1.249, koji omogućava braći i sestrama princa da ga naslijede ako on nema djece, po pravilu primogeniture, s tim da braća imaju prednost nad sestrama.[1] U oktobru 2005. ovaj zakon postao je važeći, kad ga je priznala Francuska. Novi zakon vratio je Albertove sestre i njihove potomke u nasljedni niz, ali je onemogućio Albertu da usvoji nasljednika.

Titule i oslovljavanja[uredi | uredi izvor]

  • 23. januar 195714. mart 1958: Njena svijetlost, nasljedna kneginja od Monaka, markiza od Bauxa
  • 14. mart 1957 – 23. januar 1999: Njena svijetlost, princeza Karolina od Monaka
  • 23. januar 1999 – 6. april 2005: Njena kraljevska visost princeza od Hanovera
  • 6. april 2005 – 10. decembar 2014: Njena kraljevska visost, princeza od Hanovera, nasljedna kneginja od Monaka, markiza od Bauxa
  • 10. decembar 2014 – danas: Njena kraljevska visost, princeza od Hanovera, kneginja od Monaka, markiza od Bauxa

Da su titule njenog muža priznate, Karolina bi bila Njeno veličanstvo kraljica Hannovera, vojvotkinja Braunschweiga, vojvotkinja od Cumberlanda i Teviotdalea.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Statut Monaka Greška kod citiranja: Neispravna oznaka <ref>; naziv "satutmonaka" definiran je nekoliko puta s različitim sadržajem

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Šablon:DEFAULTSOR:Karolina od Hannovera, Princeza