Kastamir

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kastamir je imaginarni lik iz trilogije Gospodar Prstenova. Kastamir je bio član kraljevske porodice Gondora. Kraljev sin Eldakar se bio oženio jednom ženom Nižeg Roda. Dunedaini, odnosno Gondorani, imali su životni vijek triput duži od ostalih Ljudi. Ljudi Gondora su se bojali de će,zbog ovoga miješanja krvi kraljevska loza izgubiti dugovječnost. Zbog ovoga, izbi pobuna protiv Eldakara. Pobunu je predvodio Kastamir,kasnije nazvan Uzurpator. On je bio kapetan flota i podržavao ga je narod Pelagira. On je opkolio Eldakara u Ozgilijatu i Eldakar je morao da pobjegne u Rovanion. Kastamir je u svojoj okrutnosti spalio Ozgilijat. Kastamir je bio okrutan i zao. Stoga,nakon što je deset godina vladao, Eldakar ga je napao i ubio. Međutim Kastamirovi sinovi su pobjegli u Umbar i dugo predvodili Korsare.