Katarina od Francuske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Katarina od Valoisa)
Katarina od Valoisa
Kraljica Engleske
Krunidba25. novembar 1457
SupružnikHenrik V, kralj Engleske
Owen Tudor
DjecaHenrik VI, kralj Engleske
Edmund Tudor
Jasper Tudor
DinastijaValois
OtacKarlo VI, kralj Francuske
MajkaIzabela od Bavarske
Rođenje27. oktobar 1401
Pariz
Smrt3. januar 1437
London
Mjesto sahraneWestminsterska opatija

Katarina od Valoisa (27. oktobar 1401 - 3. januar 1437) je bila francuska princeza i kraljica Engleske tokom svog prvog braka.

Katarina je bila kćerka Karla VI, kralja Francuske i Izabele od Bavarske.

Dana 2. juna 1420 udata je za Henrika V, kralja Engleske i sa sobom kao miraz donijela Normandiju i Akvitaniju. Krunisana je kao kraljica Engleske u Westminsterskoj opatiji u februaru 1421. godine. Jedino dijete rođeno iz braka bio je Henrik VI, kralj Engleske (r. 6. decembra 1421. godine). nakon muževe smrti 31. augusta 1422. godine Katarina se preselila u zamak Wallingford daleko od svog sina.

Međutim, Katarina je sa sobom u zamak Wallingford povela i Owena Tudora, svoga dvorjanina i ljubavnika. Parlament je na njihovu vezu odgovorio 1428. godine, izdavši zakon kojim se zabranjuje čovjeku da oženi kraljevu udovicu bez pristanka trenutnog kralja. Par je, bez obzira na ovu zabranu, sklopio tajni i nevalidni brak iz kojeg je rođeno najmanje šestero djece.

Katarina je umrla 3. januara 1437. godine nakon poroda. Sahranjena je u Westminsterskoj opatiji.

Njen unuk, sin Katarininog sina Edmunda Tudora, postao je kralj Henrik VII po završetku Ratova dviju ruža. Katarina je stoga bila predak svim Tudorima, kao i današnjem britanskom monarhu, kraljici Elizabeti II.