Ket

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ketovi

Ket (kojem ime dolazi od engleske riječi cat za mačku) je naziv za brod, odnosno čamac na jedra koji se sastoji od jednog jarbola s jednim jedrom.[1] Opšte je prihvaćeno da porijeklo keta dolazi iz New Yorka oko 1840. godine, a odatle se proširio po istočnoj i južnoj obali SAD-a. Odlikuje ga jednostavnost, lakoća rukovanja i veliki kapacitet. Historijski, ketovi su se koristili za ribolov i transport u priobalnim vodama oko Cape Coda, i zaljevima kod New Yorka i New Jerseya. Neki su bili opremljeni za lov na sabljarke a drugi su korišteni kao barke za zabave sa ljetnim kabinama uokvirenim platnom ili drvenim konstrukcijama koje bi se mogle s lakoćom razmontirati. Na prelazu u 20. vijek, ketovi su prilagođeni za utrke, pa su jedra bila opremljena za hvatanje vjetra što je više moguće. Usljed pada interesa za utrke i pojave malih, efikasnih motornih čamaca, eliminirana je potreba za velikim jedrenjacima, a ketovi se danas koriste kao jahte za jednodnevne plovidbe i krstarenja, pošto imaju prostranost, stabilnost i jednostavnost rukovanja. Ketovi su se pokazali lošijim uz vjetar u odnosu na dobro osmišljene slupove koji imaju dva jedra.

Jedan od najpoznatijih ketova je Beetle Cat 3.7 metara dug za jednodnevno jedrenje. Flote ovih brodica nalaze se u lukama širom Nove Engleske gdje se često održavaju takmičenja u utrkama. Tokom 1960-ih, Breck Marshall izgradio je svoj 5.5 metara dug ket Sanderling koristeći stakloplastiku na osnovu postojećeg drvenog dizajna. Sanderling je u međuvremenu postao vrlo popularan brodić, sa više od 700 izgrađenih primjeraka, i to je pomoglo da se ponovo probudi interes za ketove. U čast Marshalla i njegovog doprinosa, Udruženje posjednika ketova finansirali su izgradnju Breck Marshalla, 6.1 metar dug ket koji se danas nalazi u muzeju Mystic Seaport.

Moderni ljubitelji ketova cijene tradicionalni dizajn i klasični izgled i funkcije koje ga čine svestranim rekreativnim brodićem: jednostavnost, veliki kapacitet, stabilnost i sigurnost što omogućava lahku plovidbu.[2]

Vrste[uredi | uredi izvor]

  • Beetle Cat - mali ket predviđen samo za dnevna putovanja
  • Redden Catboat - traditconalni drveni ket dug 4.3 metra gradi se u Novoj Škotskoj
  • Nonsuch - serije modernih ketova sa dužinama između 5.5 i 11 metara
  • Inland Cat - 4.5 dug dizajniran i građen u sjevernim dijelovima Indiane.
  • Diesel Cat - 6 metara dug, gradi se na Floridi.
  • Zijlsloep - nizozemski klasični tip dug 5 metara

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ MacKenzie, Mike (2005–2012). "Home page". Sea Talk Nautical Dictionary: The Dictionary of English Nautical Language. Pristupljeno 15. 1. 2014.
  2. ^ http://www.soundingsonline.com/component/content/article/112-archives/203752