Klaudija, vojvotkinja Bretanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Klaudija
Vojvotkinja Bretanje
Vladavina9. januar 1514 - 20. juli 1524
PrethodnikAna
NasljednikFranjo III
Kraljica Francuske
Krunidba10. maj 1517
SupružnikFranjo I, kralj Francuske
DjecaFranjo III, vojvoda Bretanje
Henrik II, kralj Francuske
Magdalena od Francuske
Karlo II, vojvoda Orleana
Margareta od Francuske
DinastijaValois
OtacLuj XII, kralj Francuske
MajkaAna, vojvotkinja Bretanje
Rođenje14. oktobar 1499
Smrt20. juli 1524

Klaudija od Francuske (14. oktobar 1499 - 20. juli 1524), vladajuća vojvotkinja Bretanje, bila je francuska princeza i francuska kraljica.

Djetinjstvo i prve zaruke[uredi | uredi izvor]

Bila je kćerka francuskog kralja Luja XII i bretonske vojvotkinje Ane. Kako njena majka, posljednji potomak iz linije vojvoda Bretanje i kao takva vojvotkinja Bretanje, nije imala sinova, Klaudija je bila nasljednica vojvodstva Bretanje. Francusku krunu, međutim, mogli su naslijediti samo muški potomci iz muške linije. Klaudijina majka, koja je silom bila udata za dvojicu francuskih kraljeva u pokušaju da se njeno vojvodstvo pripoji Francuskoj, bila je odlučna zadržati samostalnost svoje domovine. Ana je stoga 1504. godine zaručila svoju kćerku za nadvojvodu Karla od Austrije. Time bi Francuskoj bila uskraćena Bretanja, ali je Anin suprug prekinuo zaruke čim je saznao za njih.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Na nagovor francuskih plemića, Klaudijin otac ju je 1506. godine zaručio za Franju, vojvodu od Angoulêmea, presumiranog nasljednika francuske krune. Dana 9. januara 1514. umrla je kraljica Ana i Klaudija je postala vojvotkinja Bretanje; 18. maja iste godine udata je za vojvodu od Angoulêmea. Klaudija je time postala vojvotkinja od Angoulêmea, ali sve nade njene majke za održavanje nezavisnosti Bretanje propale su.

Klaudijin muž naslijedio je francusku krunu 1515. godine, čime je ona postala francuska kraljica. Klaudijin muž je imao veliki broj ljubavnica, uključujući i Mary Boleyn, Klaudijinu dvorjanku. Još jedna Klaudijina dvorjanka bila je Anne Boleyn, koja je Klaudiji služila kao prevoditelj, a kasnije je brakom postala kraljica Engleske.

Smrt i nasljeđivanje[uredi | uredi izvor]

Klaudija, koja je zbog skolioze imala grbava leđa, većinu je život provela trudna; rodila je sedmero djece od svoje četrnaeste do svoje dvadeset i četvrte godine, u kojoj je i umrla. Naslijedio ju je njen najstariji sin, dofen Franjo, postavši tako vojvoda Bretanje kao Franjo III. Nakon Franjine smrti vojvodstvo je naslijedio mlađi sin, budući francuski kralj Henrik II. Po njegovom preuzimanju krune Francuska je aneksirala Bretanju.

Djeca[uredi | uredi izvor]

Djeca kralja Franje I i kraljice Klaudije su bili:


Vladarske titule
Prethodnik:
Ana
Vojvotkinja Bretanje
15141524
Nasljednik:
Franjo III
Titule po braku
Prethodnik:
Marija od Engleske
Kraljica Francuske
15151524
Nasljednik:
Eleonora Kastiljska