Klotar I

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Klotaire I)
Klotar I
Franački kralj
Vladavina23. decembar 558. - 29. novembar 561.
PrethodnikHildebert I
NasljednikHaribert I
SupružnikRadegunda od Thuringena
Guntheus od Burgundije
Ingunda od Thuringena
Aregunda od Thuringena
DjecaHaribert I
Guntram
Sigebert I
Hilperik I
Hlotsinda
Hramn
DinastijaMerovinzi
OtacKlovis I
MajkaKlotilda Burgundijska
Rođenje497.
Smrt29. novembar 561. (u 64. godini)

Klotar I (497. - 29. novembar 561.) je bio Franački kralj i najmlađi sin Klovisa I. On je u građanskom ratu koji je trajao 48 godina uspješno eliminirao svu svoju braću i njihovu djecu kako bi ponovo ostvario jedinstvo Franačke države narušeno očevom odlukom o državnoj podjeli. Osim ratova u samoj Francuskoj poduzimao je vojne pohode u Burgundiji i Saksoniji. Poslije vladavine od samo tri godine podijelio je ponovo teško stečeno državno jedinstvo među svojim sinovima koji ubrzo započinju novi građanski rat za vrhovnu vlast. Te bitke će trajati slijedeće 52 godine do finalne pobjede Klotara II.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rani život i nasljedstvo[uredi | uredi izvor]

Klotar I je bio peti sin Klovisa I i četvrti sin kraljice Klotilde. Ime "Klotar" znači "slavan". Klotar je rođen 497. godine u Soissonsu. Nakon smrti njegovog oca 511. godine, Franačko kraljevstvo je podijeljeno između Klotara i njegove braće Teuderika I, Hildeberta I i Klodomera. On je dobio gradove Soissons, Laon, Noyon, Cambrai, Maastricht i donji tok rijeke Meuse.

Klovis I je za života podijelio kraljevstvo na četiri dijela koje je odlučio dati svojim sinovima. Najstariji, Teuderik, je dobio Kraljevinu Reims. Hildebert je dobio centralno kraljevstvo Pariz, Klodomer južnu kraljevinu Orleans a Klotar sjeverni dio Franačkog kraljevstva. Teritorija koju je dobio Klotar se sastojala od dva dijela: jedan u galskoj Belgiji sa gradom Soissonsom i eparhijama Amiens, Arras, Saint-Quentin i Tournai; drugi dio je bio u Akvitaniji gdje je dobio biskupije Agen, Bazas i Perigueux.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]