Kombinacija (šah)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži

U šahu, kombinacija je niz poteza, koji često počinje žrtvom, koji protivniku ostavlja malo opcija i rezultira opipljivim dobitkom. U većini trenutaka tokom partije svaki igrač ima nekoliko razumnih opcija na izboru, što planiranje unaprijed čini teškim, osim s aspekta strategije. Za razliku od neke uobičajene norme, kombinacije su dovoljno forsirajuće tako da igrač može tačno izračunati kako će steći prednost protiv bilo koje odbrane. I zaista, često je potrebno vidjeti nekoliko poteza unaprijed, i to do u tačne detalje, prije počinjanja kombinacije ili inače početna žrtva neće ni biti odigrana.

Definicija[uredi | uredi izvor]

1952/53. urednici mjesečnika Šah u SSSR-u odlučili su se za ovu definiciju: Kombinacija je forsirajući niz poteza u kojem se koriste taktička sredstva i iskorištavaju specifičnosti pozicije kako bi se postigao određeni cilj (Golombek 1977).

Irving Chernev rekao je:

Šta je kombinacija? Kombinacija je mješavina ideja – svezivanja, viljuške, otkriveni šahovi, dvostruki napadi – koje obdaruju figure čarobnim moćima. To je serija nevjerovatnih udaraca prije nokauta. Ona je napeta scena u partiji koja se pojavljuje na tabli. To je dašak čarolije koji daje život beživotnim figurama. Ona je sve ovo i više – kombinacija je srce šaha.

(Chernev 1960)

Primjer[uredi | uredi izvor]

Kombinacija se obično sastoji od više osnovnih elemenata šahovske taktike, kao što su viljuška, svezivanje, ražanj, potkopavanje, otkriveni napadi itd. Stoga ona mora biti duga najmanje 3 poteza, ali što duže treba da se nadoknadi početna žrtva, to je kombinacija impresivnija. Iz pozicije na dijagramu uzete iz partije G. Stjepanova protiv Petra Romanovskog počinje kombinacija koja ilustrira nekoliko viljuški i ražnjeva.[1]

Stjepanov – Romanovski, Lenjingrad, 1926.
Solid white.svg a b c d e f g h Solid white.svg
8 alt= black rook alt= black bishop 8
7 alt= black pawn alt= black pawn alt= black king alt= black pawn 7
6 alt= black pawn alt= black knight alt= black pawn 6
5 5
4 alt= white pawn alt= white pawn 4
3 alt= white pawn alt= white king alt= black rook 3
2 alt= white queen alt= white pawn 2
1 alt= white rook alt= white bishop 1
Solid white.svg a b c d e f g h Solid white.svg
Bijeli na potezu

Crni je upravo odigrao 1...Txf3. Povlačenje kraljem na e2 omogućilo bi 2...Sd4+, odnosno tzv. kraljevsku viljušku (kolokvijalno šah-šeh) i bijeli bi ostao bez dame. Slično tome, potez 2.Kd2 dao bi crnom mogućnost da odigra 2...Tf2+ (hvatajući na "ražanj" bijelog kralja i damu) 3.Le2 Txe2+! 4.Kxe2 Sd4+, ponovo uzimajući damu. Bijeli je, prema tome, odabrao 2.Ke4, ali je predao nakon 2...d5+!. Bijeli i dalje ne može uzeti crnog topa, a da ne izgubi svoju damu, ali bi ga alternativa 3.cxd5 exd5+ 4.Kxd5 Le6+ ostavila bez dobre odbrane. Uzimanje lovca potezom 5.Kxe6 dozvoljava spomenutu viljušku 5...Sd4+, dok uzimanje skakača potezom 5.Kxc6 omogućuje crnom još jedan "ražanj": 5...Tc8+ te 6...Txc2. Povlačenje kraljem 5.Ke4 dopušta crnom lovcu novi "ražanj" 5...Lf5+, tako da bijelom ostaje samo jedna opcija: 5.Kd6.

Nakon ovog poteza crni bi odigrao 5...Td8+. Bijeli opet ne bi mogao uzeti ni skakača ni lovca zbog već spomenutih razloga (nakon 6.Kxe6 Sd4+ 7.Ke7 crni ostaje s topom više nakon 7...Sxc2 8.Kxd8 Sxa1), pa mu ostaje samo jedan legalan potez, 6.Kc7, ali zatim potez 6...Tf7+ apsolutno primorava bijelog kralja da uzme skakača, omogućujući "ražanj": 7...Tc8+, a potom 8...Txc2.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Bilješke[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]