Komod

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Komod

Komod, rođen kao Lucius Aurelius Commodus (Lanuvium, 31. augusta 161. - Rim, 31. decembar 192.), Rimski car od 180. do smrti 192, posljednji car iz dinastije Antonina. Bio je omiljen među rimskim pukom ponajviše zbog organiziranja gladijatorskih borbi u kojima je često i sam sudjelovao (navodno 700 pobjeda). Vrlo visok, izrazite fizičke građe. Protivnik senata koji mu je zavidio zbog odnosa s pukom. Njegov otac, Marko Aurelije, započeo je rat protiv Markomana, ali, nakon očeve smrti, Komod je s Markomanima sklopio mir i odustao od daljnjih ratovanja. Ugušio ga je njegov trener i partner u hrvanju. Poznat po tome što je promijenio ime gradu Rimu.