Koncern

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Koncerni nastaju udruživanjem većeg broja firmi ili poduzeća, obično iste privredne grane, kao što su automobilska ili elektroindustrijska, hemijska, prehrambena i druge industrije, razne proizvodne, trgovačke ili uslužne djelatnosti.

Prvi koncerni nastali su okupljanjem određenog broja firmi oko jedne firme i njenog vlasnika, čije ime obično i nosi koncern. U saradnji sa bankama, koje također postaju članice koncerna, i vlastitim kapitalom otkupljuju dionice nezavisnih firmi koje ih zanimaju i preuzimaju nadzor nad njihovim poslovanjem dok im se potpuno ne priključe ili postanu članice koncerna.

Cilj poslovanja koncerna, kao i svake druge firme, je ostvarivanje dobiti, a svrha udruživanja je postizanje boljeg tržišnog položaja nego što ga imaju konkurenti. Na taj način, koncerni rješavaju i probleme nabavke sirovina, energije, repromaterijala i drugih resursa za svoje proizvodne procese i plasman vlastitih proizvoda. Tako proizvodi jednog dijela koncerna postaju sirovine ili repromaterijal za druge njegove dijelove.

U koncern firme se udružuju i radi plasmana gotovih zajedničkih proizvoda krajnjim potrošačima ili kupcima.