Korisnik:VonLagum/test

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Udruženje građana BOSONA (skraćeno UG Bosona) je nevladino i neprofitno udruženje osnovano sa ciljem promocije i očuvanja kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine sa posebnim akcentom na popularizaciji ostavština srednjovjekovne bosanske države - Kraljevine Bosne. Uspostavljeno je Osnivačkom skupštinom UG Bosona 2007. godine, a formalno pravno registrovano u Ministarstvu pravde BiH u Sarajevu, 01. Aprila 2009. godine. Udruženje djeluje na teritoriji Bosne i Hercegovine. Prava i obaveze ovog udruženja regulisane su statutom. Udruženje građana BOSONA je dobrovoljno, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana osnovano sa ciljem da okupi, educira, poveže i kroz konkretne društveno-korisne projekte organizuje osobe koje se bave ili zanimaju za historijsko nasljeđe Bosne i Hercegovine

Članovi Udruženja[uredi | uredi izvor]

Rad Udruženja ostvaruje se putem aktivnih članova Udruženja koje čine punoljetne osobe okupljena oko vizije i ciljeva Udruženja bez obzira na profesiju i stručnu spremu. Svojstvo kandidata za članstvo u UG Bosona može steči svako fizičko lice, državljanin Bosne i Hercegovine koji vlastoručno ili u elektronskoj formi potpiše pristupnicu i prihvati njegove organizacijske i programske dokumente. Konačnu odluku o prijemu novog člana udruženja donosi Upravni odbor udruženja. Nakon popunjene pristupnice podaci o kandidatu ulaze u proceduru razmatranja i analize od strane Upravnog odbora UG Bosona koji u roku od 21 dan od dana podnošenja prijave, nakon provedenog postupka, na osnovu glasanja donosi mišljenje i obavještava kandiata o svojoj odluci putem dostupnih komunikacijskih podataka.Moguće je da tokom procesa analize Upravni odbor kontaktira kandidata i od njega zatraži i dodatne opće informacije o biografiji, interesima, sposobnostima i afinitetima. UG Bosona cijeni i uvažava mišljenje, procjenu i stav svakog svoga člana pa tako i kandidat koji ima preporuke od jednog ili više članova UG Bosona ima prioritet u analizi prijema u članstvo kao i prednost u kreiranju pozitivne odluke o prijemu.Ukoliko kandidat poznaje neke od članova UG Bosona koji bi mu mogli biti preporuka poželjno je da u formi prijavnice navede i njihova imena. Svi primljeni u članstvo UG Bosone imaju obavezu članarine na godišnjoj osnovi čime participiraju u ispunjenju ciljeva Udurženja i djelatnosti definisanih Statutom. Izmirenjem obaveza članarine stiče se status aktivnog člana u UG Bosona te tim stiču i sva prava predvidjena Statutom i Odlukom o statusu aktivnog člana Udruženja.

Historija[uredi | uredi izvor]

UG Bosona je osnovano 2007 godine a od 01.04.2009 je i upisano u registar Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine (UP08-07-1-108/09) Osnovi ciljevi i djelatnosti Udruženja su okupljanje osoba koje se bave ili zanimaju za historijsko nasljeđe Bosne i Hercegovine, aktivnosti na očuvanju i njegovanju, historijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine i prikupljanju i širenju informacija vezanih za historijsko nasljeđe Bosne i Hercegovine, učešće u izradi i implementaciji promotivnih projekata koji doprinose ostvarivanju ciljeva i djelatnosti Udruženja, promocija historijskih, prirodnih, kulturnih i ekonomskih potencijala i resursa, kao i duhovnih vrijednosti u Bosni i Hercegovini,poticanje i osnaživanje volonterskog i humanitarnog rada,organizovanje savjetovanja, seminara, treninga, edukativnih kurseva, predavanja radi usavršavanja članova i šire društvene okoline, kao i manifestacija kulturnog i zabavnog karaktera, prikupljanje, katalogizacija i arhiviranje literature, publikacija, brošura, knjiga u pisanoj,elektronskoj i audiovizualnoj formi i ostalih publikacija neprofitnog karaktera u svrhu promocije ciljeva i djelatnosti Udruženja,poticaj na korištenje informacionih tehnologija u obradi informacija o historijskom nasljeđu i publikovanje software-skih edukativnih aplikacija svrhu promocije ciljeva i djelatnosti Udruženja,razmjena iskustava sa istim ili sličnim udruženjima i drugim nevladinim organizacijama u zemlji i inostranstvu.

Aktivnosti[uredi | uredi izvor]

Aktivnosti UG Bosona su u prethodnom periodu u cijelosti bile koncentrisane na obilazak srednjovjekovnih gradova i utvrđenja na području Bosne i Hercegovine te afirmacijom i edukacijom prvenstveno mladih osoba o kulturno-historijskom nasljeđu BiH. Na zvaničnaoj web stranici Udruženja (www.bosona.ba) su navedene aktivnosti promovisane u smislu objave i fotodokumentovanja.

Na godišnjem nivou se uspješno realizuje projekat „Hodoljublje“ – četiri terenske aktivnosti tokom jedne godine, gdje se na samom lokalitetu organizuje čas historije u cilju informisanja i dodatnog formalnog i neformalnog upoznavanja učesnika hodoljublja o činjenicama vezanim za pomenute lokalitete.

Učesnici navedenog projekta su prvenstveno mladi ljudi, koji kroz zabavu i druženje, dodatno nauče o bosanskohercegovačkoj historiji te samoj teritorijalnoj i kulturološkoj pripadnosti.

UG Bosona, mimo ostalih aktivnosti, kontinuirano objavljuje i tekstove i daje informacije o obilježavanju značajnih datuma u bosanskohercegovačkoj historiji te time dodatno promoviše i popularizira kontinuitet državotvornosti BiH kroz historiju.

Trenutno težište aktivnosti UG Bosona je na planiranju i realizaciji niza namjenskih projekata koji su u skladu sa vizijom i ciljevima Udruženja

Galerija slika sa dosadašnjih "Hodoljublja"

Heraldičko društvo "Bosona heraldika"- HDBH[uredi | uredi izvor]

Tokom 2012. godine se u sklopu Udruženja Bosona osniva poseban odjel pod nazivom Heraldičko društvo – "Bosona heraldika" (skraćeno HDBH) .Ovo je prvo društvo ovakvog tipa i tematike na teritoriji Bosne i Hercegovine i svojevrsni je pionir u organizovanom istraživanju heraldičkih tragova i savremenih intepretacija. Osnovi ciljevi i djelatnosti Heraldičkog društva "Bosona heraldika" su unapređenje heraldike (grboslovlja) kao pomoćne historijske nauke i kao grane moderne primijenjene umjetnosti, poticanje i razvijanje šireg interesa za heraldiku te srodne naučne discipline kao što su sfragistika, faleristika, genealogija i druge, očuvanje heraldičke i srodne baštine, posebno na području Bosne i Hercegovine.U svoj prioritetni cilj HDBH je uvrstilo i kreiranje heraldičkog registra Bosne i Hercegovine

HDBH uspješno realizovalo projekat izrade idejnog rješenja grba i zastave za JU Muzej Tešanj, što se u cjelosti radilo na volonterskoj osnovi, a Udruženje je po osnovu navedenog dobilo i posebno priznanje.

U toku samog razvoja HDBH je usvojilo i razvilo tehnologiju kreacije i izrade malih, srednjih i svečanih porodičnih , individualnih grbova te grbova institucija u Bosni i Hercegovini.

Finansiranje[uredi | uredi izvor]

UG BOSONA se finansira iz:

  • članarine;
  • dobrovoljnih priloga i poklona fizičkih i pravnih lica
  • sredstava dodijeljenih iz javnih poziva i konkursa;
  • drugih prihoda stečenih u skladu sa Zakonom i statutom.

Sastanci[uredi | uredi izvor]

Članovi UG Bosona sastaju u prostorijama FPN u Sarajevu. Redovni sastanci se održavaju svakih 15 dana u 18:00 a u toku realizacije projketa zakazuju se i češći radni satanci.

Redovni sastanci su otvoreni i za posmatraće i simpatizere koji mogu prisustvovati uz prethodnu najavu putem e-mail-a bosona@bosona.ba

Mimo sastanaka UG Bosona najmanje dva puta godišnje saziva i skupštinu Udruženja na kojoj se razmatraju aktivnosti i stategije vezane za sam rad i razvoj udruženja i donose odluke o radu udruženja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[[Kategorija:Nevladine organizacije]]