Kosmopolitsko rasprostranjenje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Orcinus orca i njegovo rasprostranjenje (plavo)

Kosmopolitsko rasprostranjenje (grč. κόσμος – kosmos = svijet + πολίτης – polites = građanin, stanovnik) ima svaka vrsta živih bića , koja ima biotope diljem svijeta, na većem dijelu zemlje ili najširem prostoru.

Prema tome, kosmopolitsku distribuciju – u biogeografiji – određeni takson ima ako se opseg njegovog areala širi čitavim ili većim dijelom svijeta, u odgovarajućim biotopima. Za takav takson se kaže da pokazuje kosmopolitizam ili kosmopolitnost. Suprotna krajnost je endemizam.

Srodni izrazi i pojmovi[uredi | uredi izvor]

Izraz pandemizam također se koristi, ali nisu svi autori dosljedni u smislu u kojem upotrebljavaju termin; neki govore o pandemizmu uglavnom govoreći o bolestima i pandemijama, a neki kao termin posrednik između endemizma i kosmopolitizma, na snazi u vezi s pandemizmom kao subkosmopolitizmom. To znači blizu kosmopolitizma, ali s velikim nedostacima u distribuciji vrsta , recimo, potpunom odsustvu iz Australije.[1][2] Terminologija varira i postoji povremena rasprava da li je prava suprotnost endemizmu pandemizam ili kosmopolitizam.[3]

Pregled[uredi | uredi izvor]

Povezani pridjev "kosmopolitski", prikladniji je nego sinonim "geopolitički" (uobičajen u svim geografskim regijama života) . Jedan od primjera je sivi soko (Falco peregrinus), koji je sa mnogim podvrstama nastanjen na svim kontinentima osim Antarktika i najčešća je vrsta ptica.

Za razliku od kosmopolita, ubikvist (lat . ubique = svuda) je životinja ili biljna vrsta bez specifične zahtjeve na svoju okolinu , pa može stoga napredovati pod vrlo različitim uvjetima . Endemsko rasprostranjenje, za razliku od kosmopolitskog , vezano je za određeno, prirodno (šire, uže ili lokalno) ograničeno područje distribucije (euriendemi, stenoendemi).

Sezonske promjena[uredi | uredi izvor]

Kod nekih životinjskih vrsta globalna distribucija nastaje kao rezultat velikih migracija . Nasuprot tome, namaz može uvelike varirati ovisno o sezoni. Primjer za to je plavetni kit (Balaenoptera musculus).

Kosmopoliti i čovjek[uredi | uredi izvor]

Antropogeni faktori također imaju značajan uticaj na globalnu distribuciju vrsta. Primjeri su vrste koja se raširila širom svijeta, dijelom namjerno, dijelom nenamjerno, također su se proširile nakon Namjerno širenje događalo se uglavnom u kontekstu širenja poljoprivrede (npr. goveda , žitarice), a nenamjerno često kao kulturni pratiitelj (naprimjer kućni miš Mus musculus). Poseban slučaj su patogeni, čije širenje u svijetu može vremenom biti podložno vrlo jakim fluktuacijama. Periodi niske prevalencije mogu se izmjenjivati s pandemijama (primjer: gripa).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Michael G. Simpson (19. 7. 2010). Plant Systematics. Academic Press. str. 720–. ISBN 978-0-08-092208-9.
  2. ^ D. A. T. Harper; T. Servais (27. 1. 2014). Early Palaeozoic Biogeography and Palaeogeography. Geological Society of London. str. 31–. ISBN 978-1-86239-373-8.
  3. ^ Eduardo H Rapoport (22. 10. 2013). Areography: Geographical Strategies of Species. Elsevier. str. 251–. ISBN 978-1-4831-5277-6.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]