Krapinsko-zagorska županija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Krapinsko-zagorska županija
Zastava Krapinsko-zagorske Grb Krapinsko-zagorske
(Zastava) (Grb)
Krapinsko-zagorska županija
Sjedište županije Krapina
Površina 1224,22 km2
Stanovništvo
 - Ukupno
 - Gustoća
142 432
116/km2;
Premijer Siniša Hajdaš Dončić
karta Krapinsko-zagorske županije

Krapinsko-zagorska županija se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske i pripada prostoru srednje Hrvatske.

Historija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Županijska uprava[uredi | uredi izvor]

Županijska skupština ima 45 članova. Predsjednica Skupštine je Sonja Borovčak (SDP).

Županijska vlada, prema statutu županije, broji 13 članova. Premijer, ujedno i predsjednica Županijske vlade je Vlasta Hubicki (HSS).

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Krapinsko-zagorska županija je podjeljena na 7 gradova i 25 općina.

Gradovi:

Geografija[uredi | uredi izvor]

Zasebna je geografska cjelina koja se pruža od vrhova Macelja i Ivančice na sjeveru do Medvednice na jugoistoku. Zapadna granica, ujedno i državna s Republikom Slovenijom, je rijeka Sutla, a istočna granica je vododjelnica toka rijeke Krapine i Lonje. Ovako razgraničen prostor županije podudara se sa prirodnom regijom Donje Zagorje.

Županija Krapinsko-zagorska graniči :

Površinom je jedna od manjih županija (1224,22 km2), ali je gustoćom stanovnika od 116 st./km2 iznad hrvatskog prosjeka (78 st./km2) te je, uz Međimursku i Varaždinsku županiju, najgušće naseljeno područje zemlje.

Kroz županiju prolazi autoput A2 ZagrebMacelj, dio evropskog puta E59 koja povezuje Hrvatsku sa zemljama srednje Evrope.

Klima[uredi | uredi izvor]

Na području Krapininsko-zagorskog kantona vlada kontinentalno-humidni tip klime koji karakterizira umjereno topla ljeta i dosta kišovite i hladne zime.

Temperatura zraka[uredi | uredi izvor]

Najveće temperature koje prelaze 30 °C zabilježene su u junu, julu i augustu. Minimalne godišnje temperature niže od 10 °C zabilježene su u januaru (–20,5 °C), februaru (–22 °C), martu (–15,5 °C) i decembru (–17,2 °C). Samo tri mjeseca (juni, juli i august) nemaju negativnih temperatura. Ledenih dana u godini ima pretežno u mjesecu januaru, februaru i decembru.

Padavine[uredi | uredi izvor]

Krapinsko-zagorska županija je područje kontinentalnog padavinskog režima s čestim i obilnim kišama u maju, junu i julu odnosno u toku vegetacijskog perioda. Drugi padavinski maksimum je u novembru dok je najmanje padavina u februaru i martu.

Magla[uredi | uredi izvor]

Magla se pojavljuje tokom cijele godine i u ljetnoj sezoni u jutarnjim i večernjim periodima dana, u zimskom periodu tokom cijelog dana. Najveći broj dana s maglom imaju septembar, oktobar, novembar i decembar. Godišnje je ukupno 56 dana s maglom (15,3% godine sa smanjenom vidljivošću).

Vjetar[uredi | uredi izvor]

U Zagorju se strujanje vjetrova modifikuje pod uticajem reljefa. Najučestaliji su zapadni vjetrovi sa 45% trajanjem tokom godine. Na drugom mjestu su istočni vjetrovi sa 29% trajanja, dok je vremenski period bez vjetra oko 6% godišnjeg vremena. Maksimalne jačine vjetra kreću se od 6–9 Bofora, a najjači vjetrovi javljaju se od kasne jeseni do početka proljeća.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Prema popisu stanovništva 2001. godine na području Krapinsko-zagorske županije živilo je 142.432 stanovnika, što iznosi 3,2% od ukupnog broja stanovnika Republike Hrvatske. Etnički sastav je bio sljedeći: Hrvati 98.4 %, Slovenci 0.3 % i Srbi 0.2 % i drugi.

Na području Krapinsko-zagorske županije prevladavaju naselja seoskih obilježja. Naselja koja su proglašena gradovima predstavljaju područja prijelaznog urbano-seoskog karaktera. U urbaniziranom području općina i gradova živi oko 36.142 stanovnika što je 24% ukupnog broja stanovnika županije. Porast broja stanovnika kontinuirano je prisutan u svim urbaniziranim naseljima dok se u seoskim naseljima bilježi smanjenje broja stanovnika.

Privreda[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: