Krivošije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stara Hercegovina (Crna Gora)

Krivošije je naziv za staro pleme iz Crne Gore ili za visoravan i historijsku mikroregiju blizu Kotora u Crnoj Gori, odnosno u Staroj Hercegovini, na istočnim obroncima Orjena, iznad Risna.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Krivošije su rtom Pazua podjeljene na Gornje Krivošije i Donje Krivošije,[1] a čine ih sela:

Ova sela čine manje grupe kuća, koje su, prilagođavajući se konfiguraciji terena, podignute bez reda. Danas je većina ovih sela napušteno.

Prirodne odlike[uredi | uredi izvor]

Krivošije su poznate po najizrazitijim oblicima dubokog krša. Planine su prekrivene bjelogoričnim šumama (bukva i dr.), a na Orjenu su očuvane šume bora munike. U ledenom dobu je znatan dio Orjena bio zahvaćen glacijacijom. Naslage leda su bile oko Zvečave. Od središnjeg dijela Orjena spuštaju se ledničke doline prema Grahovskom i Draljskom polju, koja su pokrivena flucioglacijalnim nanosom, debelim i do 10 m.[2]

Klima[uredi | uredi izvor]

Klima je mediteranska i izmijenjeno mediteranska, karakteristična po obimnoj količini padavina zimi, dok su ljeta topla i sušna.

Historija[uredi | uredi izvor]

Oblast je dobila ime po osobi koja je nosila prezime Krivošić čije se ime spominje u dubrovačkom izvještaju iz 15. vijeka.[3] Prema nekim izvorima, prvi spomen o ovoj oblasti u pisanim izvorima je iz izvještaja mletačkog zapovjednika u Risnu, Anđela Gonema iz 1686. godine. U izvještaju se pominje od petnaest do dvadeset kuća u Krivošijama.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pop Sava Nakićenović, Antropogeografska studija Boke, Beograd 1913, 515
  2. ^ http://cem-gorskestaze.cg.yu/krivosije.htm[mrtav link]
  3. ^ Jasmina Đorđević, Dračevica i Riđani sredinom XVI vijeka, Beograd 1997
  4. ^ Crkveni spomenici na području Krivošija i Ledenica - I dio, Pristupljeno 9. 4. 2013.