Kružni očni mišić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kružni mišić oka)
Kružni očni mišić
(Orbicularis oculi)
Detalji
PorijekloČeona kost bone; medijalni palpebralni ligament; suzna kost
InsertionBočni palpebralni greben
Nosna arterija, zigomatsko-orbitalna arterijal, Angularna arterija
Sljepoočna grana facijalnog nerva (orbitalna, palpebralna) i Zigomatska grana facijalnog nerva (suzna) grana facijalisa
AkcijeZatvara očni kapak
AntagonistLevator palpebrae superioris
Identifikatori
Gray'sp.380
Dorlands
/Elsevier
m_22/12549996
TAA04.1.03.013
FMA46779
Anatomska terminologija

Kružni očni mišič (lat. musculus orbicularis oculi) je parni mišić glave koji se sastoji od tri dijela:

  • dio očnih šupljina (Pars orbitalis)
  • dio očnih kapaka (Pars palpebralis)
  • dio prema suznoj vrećici (Pars lacrimalis).[1][2][3]

Iz ovog porijekla, vlakna su usmjerene lateralward, formiranje širok i tanak sloj, koji se prostire na kapak ili palpebralni dio, okružuje obim orbite, i prostire se na međuočno čeono područje, i prema dolje u obraze.

Palpebralni dio mišića je tanak i blijed; proizlazi iz bifurkacije u medijalnom palpebralnom ligamentu, formira niz koncentričnih krivih, a umetnut je u bočni palpebralni greben na vanjskom kantusu (uglu) oka.[4]

Orbitalni dio je deblji i crvenkaste boje; njegova vlakna čine kompletnu elipsu bez prekida, na bočnim palpebralne komisurama; gornja vlakna ovog dijela spajaju se sa m. frontalis i musculus corrugator supercilii.

Suzne dio (tensor tarsi) je mali, tanki mišić, širine oko 6  mm i dug 12  mm, koji se nalazi iza medijalnog ligamenta palpebralne i suzne kesice. Proizlazi iz zadnjeg grebena i susjednog dijela orbitalne površine suzne kosti i prolazi iza suzne kesice, pa se dijeli na dva dijela, gornji i donji, koji se ubacuju u više i niže tensor tarsi medijalno na puncta lacrimalia; povremeno je vrlo nejasan.

Djelovanje[uredi | uredi izvor]

Mišić djeluje za zatvaranje oka, i to je jedini mišić koji je u stanju da to učini. Gubitak funkcije iz bilo kog razloga rezultatira u nemogućnosti da se zatvore oči, što minimalno zahtijeva kapi za oči, uklanjanje oka u ekstremnim slučajevima. Palpebralni dio djeluje bez naše volje, laganim zatvaranje poklopaca, kao u snu ili u treptaju; orbitalni dio podliježe svesnoj kontroli. Kada je mišić u akciji, povlači kožu čela i obraza prema medijalnom uglu orbite, a kapci se čvrsto zatvore, kao u fotofobiji. Koža na taj način povlači na sebe i stvara naborima, koji posebno zrae iz lateralnog ugla kapaka („bore smijalice“); ovi nabori postati trajni u starosti i formiraju takozvane "vranine noge". Levator palpebræ superioris je direktni antagonist ovog mišića; postavlja gornji kapak i izlaže pred očnu jabučicu. Osim toga, orbitalni i palpebralni dijelovi mogu raditi nezavisno jedan od drugog, kao i brazdanju obrva kontrakcijom orbitalne reducirajući odsjaj zadržavajući oči otvorenim na osnovu opuštanja palpebralnog dijela.[4]

Svaki puta kada se kapci zatvore djelovanjem orbicularisa, medijalni palpebralne ligament je zategnut, a zid suzne kesice se na taj način izvuće lateralno i povuče, tako da se u njemu stvara vakuum, a suze se usišu duž suznog kanala. Suzni dio ovog mišića skreće kapke i krajevi suznih kanala u medijalnom pravcu i komprimira ih protiv površinu očne jabučice, tako da ih stavlja u najpovoljniji položaj za primanje suza; također kompresira suzne kesice. Ovaj dio se sastoji od dva dijela: rogoliki je mišić i Riolanov mišić, a drugi pomaže držati kapke zajedno kako bi suznni prolaz bio vodootporan.[4]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Campbell N. A.; et al. (2008). Biology. 8th Ed. Person International Edition, San Francisco. ISBN 978-0-321-53616-7. Eksplicitna upotreba et al. u: |author= (pomoć)
  2. ^ Međedović S., Maslić E., Hadžiselimović R. (2002). Biologija 2. Svjetlost, Sarajevo. ISBN 9958-10-222-6.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  3. ^ Hadžiselimović R., Maslić E. (1996). Biologija 1. Sarajevo: Federecija Bosne i Hercegovine – Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.
  4. ^ a b c "Eye, Human."Encyclopædia Britannica from Encyclopædia Britannica 2006 Ultimate Reference Suite DVD 2010

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]