Krvarenje

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Vanjsko krvarenje na prstu

Krvarenje (lat. Haemorrhagia) predstavlja isticanje krvi iz povređenog krvnog suda.

Podjela[uredi | uredi izvor]

Prema lokalitetu[uredi | uredi izvor]

  1. Unutrašnje krvarenje
  2. Spoljašnje krvarenje

Prema vremenu nastanka[uredi | uredi izvor]

  1. Primarno
  2. Sekundarno

Prema povređenom krvnom sudu[uredi | uredi izvor]

  1. Arterijsko
  2. Vensko
  3. Kapilarno
  4. Kombinovano

Hemofilija[uredi | uredi izvor]

Glavna stranica: Hemofilija

Hemofilija je nasljedna bolest, koja se manifestuje kao sklonost prema krvarenju. Nasljeđuje se recesivno sa majke na potomke.

Opasnosti[uredi | uredi izvor]

Ako se za normu uzme da ljudka bića u tijelu imaju od 5-6 litara krvi, gubitak jedne petine (ovisno o pojedincu) može biti smrtonosan. Srce tada nije u stanju dalje opskrbe mozga sa kisikom i time dolazi do opasnog ugroženja vegetativnog živčanog sistema i time i vitalnih funkcija tijela. U nekim slučajevima je moguće nadoknaditi nedostak krvi drugim tekućinama (infuzije kod opekotina, Ringer laktat), ali je u najvećem broju slučajeva gubitka velikih količina krvi neophodna transfuzija.

Bolesti kod kojih i male rane mogu biti opasne[uredi | uredi izvor]

Kod pacijenata koji koriste sredstva za razređivanje krvi kao posljedice trombozi vena ili arterija (korištenje lijekova kao što su Marcumar ili Sindrom), može i kod malih rana doći do gubitka velikih količina krvi zbog nedostatka trombocita. Duža liječenja sa Andolom ili Aspirinom također dovode do prorijeđivanja krvi i time do opasnosti i pri manjim ranama.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).


Star of life.svg Nedovršeni članak Krvarenje koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: